Podle státního zástupce Ivo N. v letech 2004 až 2014 použil pro svou potřebu peníze vymožené od dlužníků. Hotovost měl odevzdat společnosti poskytující spotřebitelské úvěry.

Celkem šlo o jedenáct milionů korun. Exekutor se nakonec sám ocitl v exekuci a v říjnu 2015 byl odvolán z funkce.

Ivo N. vinu odmítl. Prý se na jednotlivých exekucích aktivně nepodílel, měla to být práce jeho podřízených. Proto se v pondělí u olomouckého vrchního soudu domáhal osvobození. Se svými argumenty ale neuspěl.

„Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. Vina byla prokázána nade vší pochybnost,” řekl Deníku mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Proti verdiktu ostravského krajského soudu se odvolal i žalobce, který naopak požadoval přísnější rozsudek. I jeho odvolání soud zamítl.

„Trest ve výměře sedmi let je mírný, ale ne nepřiměřeně mírný,” uvedl Cik.

Ivo N. dostal také sedmiletý zákaz činnosti, nemůže působit v advokacii ani jako exekutor. Rozsudek je pravomocný.

Osamělý senior - ilustrační foto
Úder proti šmejdům. Vláda omezí i prodeje přes telefon

DALŠÍ PŘÍPAD

Před soudem nedávno stanul i jiný exekutor z Moravskoslezského kraje Čeněk B. z Bruntálska. Byl obžalovaný ze zpronevěry sedmi milionů korun. Exekutor prohlásil, že pochybení je na straně někoho jiného.

Prý přenesl část pravomocí na exekuční kandidátku, mluvil také o účetních a dalších zaměstnancích. Krajský soud mu vloni v červnu vyměřil šest let. Odvolací vrchní soud ale trest zrušil a nařídil nové projednávání. Termín jednání není zatím znám.

Ilustrační foto.
Zloděj chtěl vykrást benzinový vysavač. Netušil, že je na žetony