Přepadení, které se odehrálo deset minut před druhou hodinou ráno, nahlásila obsluha herny. Policisté začali ihned pátrat. K dispozici měli záznamy z bezpečnostních kamer. Je na nich postava s dvacet centimetrů dlouhým nožem v ruce, maskovaná kapucí, rouškou a slunečními brýlemi. Lupič přinutit obsluhu otevřít pokladnu a trezor.

„Hernu velmi dobře znal a věděl, kde je trezor umístěný. Po pouhé minutě utekl s hotovostí 514 tisíc korun. Sám byl překvapený, jak mnoho peněz mu barmanka vydala. Ta byla po přepadení v šoku, za pachatele pak označila takřka každého, kdo ten večer přišel do herny,“ popsal František Zeman, vedoucí oddělení obecné kriminality územního odboru Jeseník. Přepadená naštěstí vyvázla bez zranění.

Pražský primátor Zdeněk Hřib daroval své zlaté vidle muzeu. Jan Gemela z Muzea vidlí v Lichnově  převzal vidle v Praze na magistrátu 8. listopadu 2022.
Pražský primátor Hřib je vidlák, muzeu na Bruntálsku věnoval své zlaté vidle

Vyšetřovatelé pracovali s více verzemi, postupně si vytipovali čtyři muže z Jesenicka, kteří jsou závislí na hracích automatech. Tři z nich se téhož večera pohybovali přímo v herně Papoušek.

„Po sestavení časových snímků a vyhodnocení důkazů jsme okruh zúžili na jednoho podezřelého. V pondělí v poledne jsme ho zadrželi v šumperské herně, kde opět hrál na automatech. Jedná se o sedmatřicetiletého muže, dosud nebyl trestán,“ upřesnil František Zeman.

Pachatel podle něj navštívil hernu Papoušek těsně před loupeží a prohrál tam několik desítek tisíc korun. Později policistům potvrdil, že právě to bylo motivem jeho činu, protože peníze potřeboval na zaplacení dluhu v bance. Loupež dopředu neplánoval.

„Využil věci, které měl v autě. Vzal si mikinu s kapucí, plastové brýle, textilní roušku, plastový nůž a po několika minutách váhání provozovnu přepadl. K trestnému činu se později přiznal, spolupracoval a vydal 90 tisíc korun v hotovosti. Ukázal také, kde spálil mikinu, roušku a brýle i místo, kde do řeky hodil maketu nože,“ popsal vedoucí oddělení obecné kriminality.

Zimní půvab Karlovy Studánky.
Zemřela Marie Poledňáková, režisérka, která zvěčnila půvab Karlovy Studánky

Kriminalisté podali státnímu zástupci návrh na vzetí muže do vazby. Ten však Okresní soud v Jeseníku neakceptoval a obviněný je tedy stíhán na svobodě.

„Má zákaz opustit Jeseník a také zákaz návštěv provozoven s hracími automaty. Obsluha jej tam nesmí pustit, muž má zablokovanou hráčskou kartu,“ doplnil František Zeman.

Policie obviněnému také obstavila čtyři bankovní účty. Z celkových 514 tisíc korun zatím vydal jen oněch 90 tisíc. Za loupež mu hrozí dva až deset let vězení.

Obřad žehnání hrobů v Holčovicích, listopad 2022.
Dušičky v Holčovicích - žehnání hrobů zde provází i zvláštní listopadová tradice