Kauzou se policie zabývá od roku 2017. Jak už tehdy krajští policisté uvedli, obvinění muži připojovali do stavebních řízení a dělali účelové obstrukce. Za stažení různých odvolání a námitek prý požadovali peníze. Pro své jednání si vysloužili přezdívku ekoteroristé.

V jednom případě oslovili přes prostředníka firmu, která v té době v Ostravě stavěla obchodní centrum s tím, že pokud dostanou peníze, stáhnou všechny námitky, kterými blokovali stavbu.

Bohdan Svorník při řešení uzavřené silnice v Havířově.
„V zájmu přírody“ vydírali podnikatele. Ekologičtí aktivisté jsou ve vazbě

„Osoba jednající v zájmu investora zaplatila několik desítek tisíc korun a muži námitky stáhli, aniž by čekali na jejich vyřízení,“ řekl Válek s tím, že stíhán za podplácení byl i zástupce investora.

Zdroj: Youtube

Peníze měli aktivisté chtít i po investorovi, který staví továrnu na baterie HE3DA v Horní Suché. Obstrukcemi se jim podařilo stavbu zdržet o zhruba čtyři měsíce.

„Jeden z představitelů spolků se přihlásil do stavebního řízení a podal celou řadu námitek, v nichž upozorňoval na podjatost starosty obce i na výskyt čmeláků, otakárka fenyklového, svižníka polního a dalších chráněných druhů zvířat v průmyslové zóně. Ve skutečnosti jim šlo jen o peníze. Proto jsme vše ohlásili policii,“ informoval společník firmy HE3DA Vladimír Jirka.

„Stavba nyní běží a do konce roku by měla být dokončena,“ řekl Deníku ve středu Jiří Vavřík, ředitel společnosti Exelsior Group, která stavbu továrny zaštiťuje.

Policisté už dříve vyzvali další investory, aby se přihlásili, pokud mají podobnou zkušenost s ekologickými aktivisty. A zdá se, že se skutečně několik takových našlo.

Svorníkovi i Lapšanskému se totiž výčet prokázaných skutků rozšířil o další. A v kauze také přibyli noví obvinění.

„Moravskoslezští kriminalisté v průběhu roku 2019 rozšířili trestní stíhání proti dvěma již stíhaným osobám a nově zahájili trestní stíhání proti dalším třem osobám v oblasti neoprávněných zásahů do stavebních řízení. Aktuálně policisté stíhají celkem 7 osob. Obvinění jsou stíháni pro trestné činy podplácení, přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Vyšetřování, které se nyní týká šesti stavebních zakázek, stále pokračuje,“ sdělila policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

Bohdan Svorník Deníku v neděli řekl, že naposledy byl u výslechu před dvěma roky. „Od té doby jsem u policie nebyl a advokátka mi sdělovala, že ani do spisu nikdo nenahlížel. Takže o konání v případu nevím nic. Zřejmě policie pracuje na jiné větvi kauzy,“ naznačil.

Jak už Deník informoval dříve, „ekolog“ Lapšanský má například na svědomí zdržení zahájení přestavby náměstí v centru Orlové nebo ekologického projektu revitalizace Gliňočské tůně v Bohumíně.

Svorník je známý hned z několika akcí. Aktivní byl v kauze karvinské spalovny odpadu, v lokalitě bývalého Dolu Dukla pořádal taneční party, inicioval správní řízení ohledně tradičního novoročního ohňostroje a obžalován byl mimo jiné i z pojišťovacího podvodu. Naposledy se vyjadřoval k plánované stavbě výrobny lisovaných produktů pro zdravotnictví v Horních Bludovicích.

Taneční party na Dukle v Havířově.
VIDEO: V Havířově se konala víkendová taneční party
Novoroční ohňostroj v Havířově.
Novoroční ohňostroj je v ohrožení
Soudce Otakar Chmiel.
Soud řidiči neprokázal, že by dopravní nehody zavinil úmyslně
Zdroj: Youtube