Řeč je o kauze regionálních ekologů Bohdana Svorníka (44 let) z Havířova a Radima Lapšanského (49 let) z Orlové, kteří podle obžaloby obstrukcemi ve správních řízeních vydírali podnikatele a stavebníky v Moravskoslezském kraji.

Souzeno je i dalších pět osob. Jsou mezi nimi i ti, kteří úplatky poskytli, ale také dnes již bývalý úředník magistrátu.

Proces začíná

Hlavní líčení začalo ve čtvrtek přednesením obžaloby. Státní zástupce ji četl několik desítek minut.

Někteří ze souzených vzápětí využili institutu prohlášení viny. Šlo o dva muže, kteří s ekology jednali a čelili žalobě z podplácení. „Co je uvedeno v obžalobě, je pravda,“ uvedli.

Výstavba obchvatu ve Frýdku-Místku, prosinec 2021.
Soud vyhověl Dětem Země. Zrušil povolení k téměř hotovému obchvatu Frýdku-Místku

Tím, že se přiznali, vyvázli bez trestu. Soud jejich trestní stíhání i s ohledem na další okolnosti podmíněně zastavil. Zkušební lhůta byla stanovena na šest měsíců. S tímto postupem souhlasil i státní zástupce, který se vzdal práva na odvolání. Jako třetí prohlásil vinu i Bohdan Svorník. 

Bohdan Svorník.Bohdan Svorník.Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch

Před jednací síní sice tvrdil, že se přizná jen v některých částech obžaloby, nakonec ale uznal vinu v celém rozsahu. Státní zástupce na novou situaci reagoval slovy, že se v takovém případě u Svorníka spokojí s podmíněným trestem.

Námitky

Ekologové se připojovali ke správním řízením, ve kterých ke stavbám podávali námitky. Za jejich stažení prý požadovali protislužby. Někdy uspěli. Hrozí jim až osm let vězení.

Ilustrační foto.
Stavbu obchvatu Karviné blokují ekoteroristé, rozhodnout má kraj

„Hlavní pachatelé jsou stíháni pro trestné činy přijetí úplatku a vydírání. Stíháni jsou i ti, kteří úplatky poskytovali. Stíhán je i magistrátní úředník za zneužití pravomoci úřední osoby. U něho je sazba až deset let,“ řekl státní zástupce Martin Fraš, který přiblížil i způsob, jakým stavebníci údajné úplatky poskytovali.

„U hlavních pachatelů objednali zpravidla dendrologický průzkum nebo dendrologický posudek. Šlo o protislužbu za nečinění obstrukcí,“ dodal Fraš. Částky se pohybovaly v desítkách tisíc korun.

Velké sousto

Jak tvrdí žaloba, největší sousto si ekologové chtěli urvat vydíráním vlastníků společnosti, jež na Karvinsku budovala továrnu na výrobu baterií. Prý požadovali 1,4 milionu korun. Podle státního zástupce by stavbu skutečně dokázali velmi zkomplikovat. „Byli dobře orientováni v právních předpisech,“ řek Fraš.

Následky kůrovcové kalamity - pohled na horu Větrná u Zlatých Hor.
Klíčové vítězství pro osud přírody v Jeseníkách? Ekologové to tak vnímají

Firma se obrátila na policii. „Jeden z představitelů spolků se přihlásil do stavebního řízení a podal celou řadu námitek, v nichž upozorňoval na podjatost starosty obce i na výskyt čmeláků, otakárka fenyklového, svižníka polního a dalších chráněných druhů zvířat v průmyslové zóně. Ve skutečnosti jim šlo jen o peníze. Proto jsme vše ohlásili policii,“ uvedl již dříve společník firmy.

Vyšetřování trvalo několik let. V prosinci 2017 policie oznámila, že dvojici ekologů zadržela. Předloni byla podána obžaloba. Okresní soud v Ostravě již nařídil několik hlavních líčení. Ta však byla z různých důvodů zrušena nebo měla jen velmi krátký průběh. Například vloni v únoru dorazili jen tři obžalovaní. Ze zbývajících čtyř byli dva v covidové karanténě, jeden se léčil ze zranění, poslední se nedostavil.

Hlavní líčení v pátek pokračuje dalšími výslechy.