Podle mluvčí městského policejního ředitelství Gabriely Pokorné se sedmačtyřicetiletý podezřelý orientuje na „populární“ a tudíž žádané psí plemena.

„Pomeranian čili německý trpasličí špic, maltézský psík, jorkšírský teriér, francouzský buldoček…“ popisuje s tím, že kolegové z hospodářské kriminálky dokumentují od ledna prodej šesti zvířat.

Odebraní pejsci podezřelému obchodníkovi byli nabídnuti do náhradní péče.Zdroj: Policie ČR

Dva pejsci přitom do týdne umírají. „Podezřelý uváděl v inzerátech na internetu nepravdivé údaje o rase, stáří i očkování psů. Vydával je za čistokrevné,“ říká mluvčí. Kriminalisté obchodníka podezřívají i z toho, že vydává očkovací průkazy s razítky fiktivního veterináře či smyšlenými údaji. Prodej samotný probíhá na ulici a tím veškerý další kontakt končí.

Doplácí na to i jeden skutečný zvěrolékař – byť nemá s případem patrně nic společného, obracejí se na něho rozzlobení pejskaři se „značnými výtkami“.

Miniuni na Černé Louce, 9. prosince 2018 v Ostravě.
Miniuni na Černé louce končí, ustoupí novému miliardovému areálu

„Některé očkovací průkazy obsahovaly jméno existujícího veterináře,“ podotýká Pokorná. Prodejce podle ní také neinzeruje na internetu z bydliště, nýbrž z anonymnějších připojení (kaváren, knihoven).

„V inzerátech dával různé kontakty a zvířata měl pro zajištění vyšší serióznosti nabízet jako prodejkyně pod ženskou identitou,“ uvádí Pokorná. Jen mobilů pak kriminalisté zajišťují u podezřelého osm!

Při domovní prohlídce odebírají také sedmnáct psů (ti do té doby žijí podle policejní mluvčí v nevyhovujících podmínkách) a nabízejí je do náhradní péče.

ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.
Povolenky nechte v huti, žádali odboráři v dopise L.Mittala. Odpověď nedošla

Naletěli jste? Ozvěte se policiiKriminalisté vyšetřují v daném případě poškozování cizích práv a podvod. A nevylučují, že poškozených může být více. „Pokud jste koupili pejska popsaným způsobem, kontaktujte nás na lince 158,“ vyzývá policejní mluvčí.

Ilustrační foto.
Taxify pohrozilo odchodem z Ostravy