Kunčice pod Ondřejníkem – S kvalitou potravin v takzvaných hladových oknech a pofidérních stravovnách jsou lidé z větší míry smířeni, ovšem u lukrativních destinací, jakým se například Lašská chalupa v Kunčicích pod Ondřejníkem snaží být, by si nikdo ani ve snu nepomyslel, jaké potraviny mohly být servírovány na stůl v místní restauraci.

Dne 13. července proběhla ve zmiňovaném penzionu hygienická kontrola, která dopadla hrůzostrašně. „V mrazícím zařízení v kuchyni byly uloženy zamrazené pokrmy vlastní výroby s prošlou dobou použitelnosti, a to kuřecí maso do polévky s datem použitelnosti do 19.6.2016, dvě balení kuřecího masa do polévky s použitelností do 30.10.2016 a jedno s použitelností do 23.9.2016. Provozovatel tedy nepostupoval podle postupů založených na zásadách HACCP pro tuto provozovnu a nedodržel podmínky pro skladování pokrmů,“ stálo ve vyjádření krajské hygienické stanice. Avšak to nebylo veškeré překvapení, které na krajské hygieniky čekalo.

„Dále byla v provozovně v chladícím zařízení v kuchyni skladována víceporcová nádoba s vařeným zelím s datem výroby 12.6.2017, s plísní na povrchu a kachní sádlo v plastové nádobě se změněnými senzorickými vlastnostmi,“ dodala krajská hygienická stanice.

Osobně jsme provozovatele nemohli zachytit, jelikož se s námi nechtěl setkat. „Omlouvám se, ale nechci to mediálně řešit,“ odvětil provozní Martin Bešel.

Krajští hygienici nařídili odklizení závadových potravin, čemuž mělo být učiněno do 18. července, kdy hygienici přišli do penzionu na obhlídku znovu. „Opakovanou kontrolou bylo zjištěno, že prošlé potraviny a pokrmy byly vyřazeny a zlikvidovány, nebyly nalezeny žádné další potraviny vykazující jakékoliv známky kažení ani potraviny a pokrmy s prošlým datem spotřeby. V provozovně nebylo v době obou kontrol zjištěno porušení jiných požadavků platné legislativy,“ vydala po kontrole vyjádření na oficiálním webu krajská hygienická stanice.