Zástupci policie a městských strážníků ale Deníku sdělili, že nárůst počtu případů opíjení mladých lidí nepozorují. Alespoň ne na místech, kde je mohou kontrolovat.

„Víme, že mladí pijí alkohol, ale oni také vědí o nás. Strážník je samozřejmě viditelný, mládež se jim snaží vyhýbat. Občas někoho odchytíme, ale není to tak časté," uvedla manažerka prevence kriminality Městské policie Frýdek-Místek Lenka Biolková s tím, že ve městě nejsou lokality, kde mládež pije pravidelně. Doplnila, že si nevšímá vzrůstajícího počtu nezletilých, kteří konzumují alkohol na veřejných místech. Často se kvůli kontrolám pití „venku" vyhýbají.

Kontrolují se i výherní automaty

Strážníci spolupracují s policisty na společných akcích, kde kontrolují podniky, zda mladistvým nenalévají. Těm za to hrozí pokuta. Pokud mladí konzumují alkohol, neznamená to pro ně trestný čin ani přestupek. Případ policisté předají sociálním pracovníkům, kteří obvykle navážou kontakt s rodiči. „Větší akce se konají nejméně čtyřikrát ročně. Podniky se kontrolují, ovšem ne kvůli dětem, zda požívají alkohol. Jde spíše o kontrolu zařízení, zda jim tam alkohol nenalévají, potažmo jsou kontroly rozšířené o zjišťování, zda mladí nehrají na výherních automatech," popsal frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk s tím, že za asi šest posledních měsíců v regionu policisté nepřistihli opilé děti nebo hospodské, kteří by nezletilým nalévali.

„Z dostupných informací si myslím, že to není dramatické. Naopak alarmující je, že týdně zastavíme jednu až dvě mladé osoby, které řídí pod vlivem drog. Ať už jde o pervitin nebo třeba marihuanu. Tam to je z pohledu policie znatelné," uvedl Starzyk.

Také ředitel třinecké městské policie Josef Kužma nepozoruje, že by mladí „ve velkém" konzumovali alkohol na veřejných prostranstvích.

„Při posledních akcích bylo pouze ojedinělé, že bychom nalezli mladé lidi, kteří by pili na veřejných místech a v restauracích. Možná že se někde pije, ale už je to skryté třeba v bytech," řekl Josef Kužma.

„Co se týče veřejných míst, hodně se to zlepšilo," potvrdil Josef Kužma s tím, že vliv má pravděpodobně také osvěta. „Hodně mladých je při kontrolách střízlivých," řekl šéf třineckých strážníků.

Pokud strážníci mladé konzumenty alkoholu přistihnou, nejčastěji jim je podle Lenky Biolkové sedmnáct let. Nejnižší věk je čtrnáct. „To je ovšem pouze ojedinělé," nechala se slyšet manažerka prevence kriminality Městské policie Frýdek-Místek. Doplnila, že pokud přistižený pijan ještě nemá občanský průkaz, strážníci volají záchrannou službu.