Přesně tolik roků má strávit ve vězení za svůj poslední incident. Na firemním večírku napadl Roma, zazněly i rasistické nadávky. Z obyčejné šarvátky se tak rázem stal závažný zločin.

Utkání 9. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Slovan Liberec, 27. ledna 2021 v Ostravě. (střed) Jhon Edison Mosquera Rebolledo z Liberce.
Policie: Fandovi Baníku za rasistické urážky hrozí i kriminál

O pětiletém trestu v těchto dnech pravomocně rozhodl Vrchní soud v Olomouci, který zamítl mladíkovo odvolání proti loňskému verdiktu Krajského soudu v Ostravě. Muže nezachránily lítost, omluva ani vyplacení padesáti tisíc korun oběti v rámci dohody o narovnání.

Večírek

Incident se odehrál v prosinci předloňského roku v baru v Ostravě-Zábřehu, kde se před Vánocemi setkali současní i bývalí zaměstnanci jednoho z občerstvovacích řetězců.

Obžalovaný o Romovi prohlásil, že mu byl od prvního pohledu nesympatický. Když je společní známí chtěli představit, dal to jasně najevo nepodáním nabízené ruky. Později si přisedl k jeho neromské přítelkyni.

Počet zemřelých v Česku stoupl za loňský rok o 15 procent. K výráznému nárůstu přispěla koronavirová pandemie
Koronavirus není chřipečka: v listopadu 2020 zemřelo nejvíc lidí od května 1945

„Byl jsem poblíž. Slyšel jsem, jak přítelkyni říká, proč je s takovým černým zmr…,“ uvedl Rom s tím, že se rozhodl situaci řešit. Po vzájemné výměně názorů ho obžalovaný udeřil pivní sklenicí do hlavy. Způsobil mu zranění s přibližně dvoutýdenní léčbou. Podle soudu jen shodou šťastných okolností nedošlo k vážnějším zraněním. Obžalovaný připustil, že při rozhovoru s dívkou zřejmě pronesl něco nevhodného. Vzápětí ho Rom údajně napadl.

„Začal jsem se bát. V afektu jsem vzal sklenku a udeřil ho,“ řekl. Že použil rasistické urážky, nepopřel. O zraněném Romovi mimo jiné hovořil jako o negrovi.

Neuspěl

Mladíkovi hrozilo pět až dvanáct let. I pětiletý verdikt na samé spodní hranici se mu ale zdál přísný. U vrchního soudu se snažil dosáhnout snížení trestu pod zákonnou sazbu. Argumentoval mimo jiné tím, že se jednalo pouze o pokus o těžké ublížení na zdraví. Neuspěl.

Ilustrační foto
Otřepaný trik stále zabírá. Policisté z Ostravy řeší další dva případy podvodů

„Jeho odvolání jsme zamítli jako nedůvodné,“ řek Deníku mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik s tím, že mladík má již za sebou dva podmíněné tresty. „Nevzal si z toho poučení a přibližně rok poté, kdy mu uplynula podmínka, spáchal tuto trestnou činnost,“ řekl Cik. Proti rozhodnutí vrchního soudu není odvolání.