Škody jdou do milionů korun. Kauzu začal ve čtvrtek projednávat trestní senát Krajského soudu v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedli Antonín H. (31 let) a Jaroslav S. (33 let). Druhý z nich si nyní ve vězení odpykává trest za předchozí delikty. Vybírali si oběti z Ostravy, Havířova a dalších měst.

Telefon, e-maily

Striktně se vyhýbali osobním kontaktům. Používali různá telefonní čísla a e-mailové adresy. Slibovali zajištění úvěrů a půjček. Od zájemců získali osobní a bankovní údaje, například kopie dokladů a výpisů z účtů. Poté inkasovali poplatky za zprostředkování. Pokud někdo nakonec od smlouvy odstoupil, začali ho přesvědčovat. Nejprve mírným nátlakem, později hrozili uplatněním smluvní pokuty, exekucí nebo dokonce trestním oznámením.

Sad Dr. Milady Horákové.
Ostrava vyhlásila soutěž o návrh na novou podobu sadu Dr. Milady Horákové

V některých případech zašli podvodníci ještě dále. Jakmile se dostali k citlivým informacím, volali „klientům“ z dalších telefonních čísel. Vydávali se za pracovníky peněžního ústavu s tím, že zaznamenali podezřelé pohyby na účtech. A jelikož znali jména, data narození, rodná čísla, čísla účtu i některé transakce z výpisů, byli velmi přesvědčiví. Hovořili o reálném nebezpečí hackerského útoku a vybílení konta. Zároveň nabídli řešení, u kterého však bylo nutné, aby jim dotyční sdělili přístupové údaje k internetovému bankovnictví.

A to se někdy opravdu stalo. „Takto měli následně provádět neoprávněné bankovní transakce,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Martina Schwettrová. Jindy dvojice mužů bez vědomí lidí zakládala na jejich jména bankovní konta a žádala o úvěr či půjčku.

Celková škoda se vyšplhala na dva a půl milionu korun, dalších osm set tisíc se podvodníci snažili vylákat.

Podvedení

K hlavnímu líčení dorazila i důchodkyně, která se stala obětí podvodníků. „Nechci, aby se někde objevila moje tvář či jméno. Přišla jsem o dost velké peníze,“ řekla Deníku starší žena, která do Ostravy přicestovala vlakem. S nárokem na náhradu škody se připojila k trestnímu řízení, část dalších podvedených tak učinila písemně.

Číra, kožené bundy, šílený vzhled, to je punková scéna. Na Slezskoostravském hradě bude v sobotu 2. a v neděli 3. července k vidění a hlavně poslechu pankáčský festival.
Největší jména historie punku v Ostravě: Na hradě se o víkendu koná velký sraz

Obžalovaní muži nejdříve zapírali. Krátce před skončením vyšetřování první z nich pochopil, že důkazy hovoří jasně. Dvojice totiž zanechala elektronickou vysledovatelnou stopu. K činům se přiznal a u soudu prohlásil vinu. Jeho kumpán, který až dosud vše odmítal, nakonec během hlavního líčení přišel k rozumu a přiznal se.

Oběma hrozí pět až deset let vězení. K podvodům docházelo v letech 2020 a 2021.