Okresní policejní mluvčí Vlastimil Starzyk včera Deníku potvrdil, že mladiství v průměru ročně spáchají několik desítek případů, jimiž se policisté musejí zabývat. „Nejčastěji se jedná o krádeže v různých prodejnách a marketech. Na pomyslném druhém a třetím místě jsou projevy šikany ve školských zařízeních a vandalismus," sdělil frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. Nejen případy rostoucí agresivity vedou ve společnosti opět k úvahám o snížení hranice z 15 na 14 let, odkdy by děti měly za trestnou činnost nést odpovědnost. „Samozřejmě jsem tuto diskusi v médiích zaznamenal, jenže vzhledem ke své funkci se k ní nemůžu vyjadřovat. Můžu jen dodat, že je jenom dobře, pokud se to někdo snaží řešit," uvedl Vlastimil Starzyk.

Trestní odpovědnost od čtrnácti let by například s otevřenou náručí přivítal velitel Městské policie v Jablunkově Pavel Kufa. „Domnívám se, že by se to potom mohlo příznivě odrazit na snížené kriminalitě. Systém je nyní nastaven tak, že ho někteří mládežníci zneužívají. Myslí si, že když nedosáhli patnácti let, mohou si beztrestně dělat, co chtějí. Po ročním snížení by si to už možná pořádně rozmysleli. Mohlo by to zafungovat jako strašák," zamyslel se Pavel Kufa.

Manažerka prevence kriminality Městské policie Frýdek-Místek Lenka Biolková k dané problematice dodala, že by se kromě represe nemělo zapomínat ani na prevenci. „A v tom by právě hrát měla klíčovou roli správná výchova v rodině. Jenom tresty nic nevyřeší. S plánovanou změnou trestní odpovědnosti jsem se už seznámila. Vyplývá z ní, že by se vztahovala zejména na činy závažnějšího charakteru," poznamenala Lenka Biolková.

Jak dále dodala, není pravda, že by mladí delikventi při nynější legislativě vycházeli úplně bez postihu. „Jestli někdo spáchá trestný čin, přičemž ještě nedosáhl patnácti let, pracují s dítětem i další instituce, kterými jsou orgán sociálněprávní ochrany, probační a mediační služba a pedagogicko-psychologické poradny," uzavřela Biolková.