Krajský soud v Ostravě se v pondělí začal zabývat případem známých obchodníků se zbraněmi – Petra Bernatíka (58 let) a jeho syna Petra Bernatíka (30 let) z Ostravy. Jsou obžalováni z toho, že v letech 2005 a 2006 provedli několik transakcí, které se uskutečnily bez patřičného povolení. Jednalo se o prodej samopalů a nábojů na Slovensko za více než čtvrt milionu korun. Mezi zbraněmi byly mimo jiné i samopaly Škorpion.

Otec a syn Bernatíkovi vinu popřeli. Podle jejich právního zástupce Radka Ondruše všechny obchody proběhly v souladu se zákonem.

Zbraně i střelivo nakoupila slovenská firma, která ve své zemi provozuje střelnici. Část zbraní chtěla použít právě na střelnici, další pak po znehodnocení hodlala darovat svým důležitým klientům.

Jak zdůraznil Ondruš, zákazník měl platné doklady a platné zbrojní listy opravňující k nákupu zbraní na území České republiky. Tyto listy mu vystavila česká policie. Také prodejce – firma, ve které vystupoval Bernatík starší a jeho syn – měla veškerá povolení.

Státní zástupce tvrdí, že k obchodu byla zapotřebí licence ministerstva průmyslu a obchodu. Podle Ondruše však platné zákony licenci ministerstva průmyslu a obchodu nevyžadovaly. „Zbraně i střelivo byly kupujícímu předány s vědomím a za asistence Policie České republiky,“ argumentoval Ondruš s tím, že podobným případem se před časem zabýval Krajský soud v Hradci Králové, který vynesl zprošťující verdikt.

Jako první v pondělí vypovídal Petr Bernatík starší. „Zboží bylo prodáno bez licence pouze proto, že bylo řádně a podle zákona o zbraních a střelivu, tedy způsobem, který rovněž zákon upravuje, prodáno na základě povolení Policie České republiky,“ uvedl Bernatík, který zdůraznil, že on sám ani společnosti, ve kterých fiiguruje, se nikdy nepodílel na nedovoleném mezinárodním obchodu s vojenským materiálem.

„Chci uvést, že mezinárodní obchod s vojenským materiálem na základě udělených exportních licencí byl pro společnost zcela běžnou věcí. Společnost získávala licence zcela běžně, počítají se na desítky. Pokud nám obžaloba podsouvá úmysl obcházet zákon o mezinárodním obchodu s vojenským materiálem, nebere v úvahu, že k tomu nebyl žádný důvod. Případy uvedené v obžalobě jsou ve vztahu k celkovému obratu společnosti zcela nicotné. Ze strany prodávajícího nebyl jakýkoliv důvod či záměr cokoliv tajit nebo obcházet, neboť záleželo pouze a jenom na Policii České republiky nebo Celní správě, zda prodej proběhne, či nikoliv,“ konstatoval Bernatík.

Jeho právní zástupce již dříve naznačil, že za vším by mohl být konkurenční boj.

Petr Bernatík a jeho syn jsou obžalováni z trestného činu porušování předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Hrozí jim jeden rok až osm let vězení nebo peněžitý trest. Hlavní líčení bylo odročeno červenec letošního roku, kdy soud vyslechne svědky.