A tak soud žádá, aby byl výsledný rozdíl činící bezmála deset milionů korun, který nebyl inkasován, obžalovanými navrácen v plném rozsahu. V případě uznání viny jim hrozí tři až deset let odnětí svobody.

Zastupitelstvo v roce 2009 schválilo prodej pozemků v Horní ulici v katastrálním území Lískovec za 240 korun za metr čtvereční zástavbové plochy. Dle zastupitele a bývalého primátora Radima Vrbaty, kvůli kterému je celá kauza vedena, protože podal trestní oznámení, ale měla kupní cena činit alespoň sedm set korun. Tuto částku však téměř všichni, kteří u soudu podali výpověď, odmítli a stojí si za tím, že cena byla stanovena správně. „Pan Vrbata asi zapomněl, že sám nakoupil pozemek za pouhých 134 korun za metr čtvereční,“ narážel na svého bývalého stranického kolegu a následného rivala za hnutí ANO primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.

O odkupu pozemků byla podepsána už v roce 2005 smlouva, která na tři následující roky určovala cenu, za kterou mají být pozemky prodány firmě, která měla o jejich koupi zájem. Pozemek ale chtěla vykoupit za pouhých sedmdesát korun, a když město požadovalo smluvních 265 korun za metr čtvereční, svůj zájem stáhla. „Proč by tedy podnikatelský subjekt nekoupil pozemky i za žádaných 265 korun, když byly tak pod cenu?“ argumentoval u soudu Michal Pobucký, který si stojí za tím, že je případ politicky vykonstruován, jelikož před soudem stanuli jen členové ČSSD a KSČM, nikoli tehdejší opozice.

OBŽALOVANÍ RADNÍ POCHYBENÍ ODMÍTAJÍ

Vypovídající obžalovaní se shodli také v tom, že v roce 2009 usilovali nejen o příliv nových obyvatel, ale hlavně aby nepokračoval odliv lidí z města. Navíc v dané lokalitě nebyla vybudována žádná infrastruktura, o jejíž výstavbu se museli postarat samotní majitelé pozemků, proto i tak nízké ceny. Avšak osmnáct žádostí, které byly dle státního zástupce v roce 2009 podány, nebyly řádně zveřejněny a pozemky tak získali i úředníci nebo rodinní příslušníci politiků bez konkurenčních problémů. Což ve výpovědi potvrdil i další obžalovaný Petr Cvik, který uvedl, že jeden z pozemků získal jeho tchán. Cvik ale uvedl, že v té době neměl o záměru svého tchána ponětí.

K soudu se dostavila i bývalá primátorka Eva Richtrová či tehdejší radní Miroslav Dokoupil. „Největší zločin je ten, že jsem se nechal zvolit do zastupitelstva a od roku 1986 hájím zájmy občanů města,“ zklamaně uvedl před zahájením hlavního líčení Dokoupil. „Doufám, že se alespoň dožiji mého zproštění,“ přednesl před soudem na závěr. Společně s Michalem Pobuckým a Evou Richtrovou navíc narážel na neadekvátní postup policie při vyšetřování. Dle Pobuckého byli policejní vyšetřovatelé vedeni státním zástupcem a sami o kauze neměli přílišné informace a nemohli tak vést vyšetřování objektivně.

Další kauzou spojenou s magistrátem se okresní soud ještě zabývá. Jde o případ údajně předražených zakázek na čištění příkopů. Obžalováno je čtrnáct bývalých i současných radních a jeden úředník.

V Třinci byl slavnostně otevřen obchvat v úseku mezi Nebory a Bystřicí.
OBRAZEM: Třinec má obchvat, jeden úsek ale chybí