Kauzou, která se týkala pronájmu reklamních ploch, při níž městská firma přišla o nejméně 270 tisíc korun, se už v loňském roce zabýval frýdecko-místecký okresní soud. První rozsudek padl v červnu.

Ředitel městské společnosti Sportplex Petr Slunský tehdy za porušení povinnosti při správě cizího majetku vyfasoval šestiměsíční podmíněný trest s odkladem na dobu jednoho roku. Podnikatel Lukáš Vích dostal za podvod dostal roční podmínku s dobou odkladu na dva roky.

Soudkyně krajského soudu tresty ponechala ve stejné výši. Platí i částky, které musí oba zaplatit – každý přibližně 95 tisíc korun.

Vyneseným rozsudkem potvrdila, že se jeden z nich neoprávněně obohatil a druhý nepečoval o majetek města s péčí správného hospodáře.

Lukáš Vích, majitel společnosti Nevi CZ, se trestného činu dopustil tím, že i když na jaře roku 2011 ukončil smlouvu o pronájmu městských pozemků, dál v těchto místech pronajímal reklamní panely, za což inkasoval od klientů peníze. Městské firmě Sportplex ovšem neplatil, čímž se celková škoda vyšplhala na částku 270 tisíc korun. Podle soudu o tom Petr Slunský věděl. Oba obžalovaní se už před Okresním soudem ve Frýdku-Místku hájili tím, že platnost smlouvy prodloužili ústně.

Pro Petra Slunského to pravděpodobně znamená, že definitivně skončí ve funkci ředitele Sportplexu. Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký totiž už dříve uvedl, že pokud bude Slunský pravomocně odsouzen, zastupitelé ho na nejbližším zasedání odvolají.

Lukáš Vích, který se k pátečnímu vyhlášení nedostavil, v průběhu celého procesu trval na tom, že většina smluv byla sepsána před termínem, než kdy pronájem skončil. Jelikož se státní zástupce neodvolal, je rozsudek pravomocný. Podat proti němu je možné už pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. Pokud by se žalobce odvolal, pro Slunského by to mohlo znamenat, že by se čin mohl překvalifikovat na podvod, za který by mu hrozil vyšší trest.

Verdikt už stihl okomentovat frýdecko-místecký zastupitel za hnutí ANO Jakub Míček. „Naši bývalí koaliční partneři z ČSSD nám několikrát vytýkali využití většiny při hlasování v radě města. Právě toho jsme využili, když se rozhodovalo o přiznání více než stotisícových odměn jednateli společnosti Sportplex Petru Slunskému, které jsme zamítli. Rozsudkem krajského soudu jsme se jen ujistili, že toto rozhodnutí bylo správné," prohlásil Jakub Míček.

Dodal, že budou usilovat o odvolání Slunského ze společnosti Sportplex. „Věříme, že vedení města v čele s primátorem Michalem Pobuckým pro něj nevytvoří jiné pracovní místo. Zároveň budeme požadovat zadání forenzního auditu v této společnosti a trvat i na odvolání člena hnutí Naše město F-M Lukáše Vícha z majetkové komise, která dává městské radě doporučení při nakládání s majetkem města," uzavřel Míček.