„Při odhalování této trestné činnosti se kolegové setkávají nejen s kuriózními případy, ale také s velice sofistikovaným způsobem pěstování rostlin konopí. Mezi ty se řadí i trestná činnost čtyřicetiletého muže, který byl v dubnu 2012 policisty zadržen. Ten ve svém rodinném domě nedovoleně pěstoval marihuanu," popsal frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. Zmíněný pachatel si v části podkroví chalupy zřídil takřka automatizovanou linku.

„Vzduchotechnika s filtračním systémem, elektrický rozvod s časovačem, zavlažovací systém – a nakonec důmyslné sodíkové osvětlení zde byly samozřejmostí," vyjmenoval Vlastimil Starzyk.

Na balkoně

Naopak jsou ale případy, kdy si pěstitelé s utajením a technikou příliš hlavu nelámou. Například pětadvacetiletý muž pěstoval na balkoně svého panelového bytu speciální odrůdu konopí. Slibované výtěžnosti až 300 gramů z jedné rostliny se však nedočkal. Loni v červenci byl taktéž policisty zadržen. V září 2012 kriminalisté sdělili podezření třicetiletému muži, který pro změnu pěstoval konopí přírodní formou přímo na zahradě svého rodinného domu. Na podezřelé rostliny, které dosáhly značného vzrůstu, upozornili občané. Ten se však bránil výmluvou, že konopí používá pro léčebné účely.

Všichni tito podezřelí se dopustili přečinu nedovoleného pěstování rostlin obsahující omamnou nebo psychotropní látku, za který jim hrozí trest v odnětí svobody až na šest měsíců. Oproti tomu takzvaným dealerům, kteří marihuanu prodávají, hrozí podstatně vyšší tresty.

Obchodníci s drogou

Loňského roku v prosinci uvízli v pomyslné policejní síti hned dva obchodníci s drogou. Prvním byl dvacetiletý mladík, jenž v průběhu roku 2012 prodal na území Frýdku-Místku nejméně 1,4 kilogramu sušené marihuany. Tímto nelegálním obchodem si přišel na částku bezmála 200 tisíc korun.

Druhým je pětadvacetiletý muž z Frýdecko-Místecka. Ten však prodal marihuany podstatně více. Nejen po frýdecko-místeckém, ale také třineckém a novojičínském teritoriu rozdistribuoval celkem 4,6 kilogramu této drogy. Jeho zisk se přiblížil částce 500 tisíc korun. Navíc bylo u podezřelého zajištěno dalších 750 gramů velice kvalitní marihuany, která by se na nelegálním trhu dala prodat za bezmála 200 tisíc korun.

„Oběma podezřelým hrozí za jejich jednání, které je posuzováno jako zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými, psychotropními látkami a s jedy, trest v odnětí svobody v rozmezí od 2 až 10 let. Ve všech zmíněných případech je vyšetřování vedeno na svobodě," uzavřel Vlastimil Starzyk.