Policistům se podařilo do čtyřiadvaceti hodin po činu zjistit registrační značku vozidla, jehož řidič je podezřelý, že nedal při výjezdu z vedlejší komunikace přednost druhému autu.

„Vjetím do jízdní dráhy vozidla Citroen došlo ke střetu, následné neovladatelnosti vozidla a nárazu do vzrostlého stromu, který skončil zaklíněním posádky uvnitř vozu. V současné době již obviněný čtyřicetiletý řidič vozidla Škoda po střetu sešlápl plyn, a aniž by poskytl zraněným osobám první pomoc, z místa nehody ujel. Svědomí jej nedohnalo ani v následujících dnech, kdy o dopravní nehodě mlčel a celou událost neoznámil příslušným orgánům,“ podotkla policejní mluvčí Lenka Sikorová.

Tři dny poté bylo vozidlo, které policisté zavedli do evidence pátrání, zaznamenáno při průjezdu Orlovskou ulicí v Ostravě. Zastavily ho dva policejní vozy. Výslech jednačtyřicetiletého muže, který v danou chvíli vozidlo řídil, spolu s vyhodnocením dalších stop a důkazů, přivedl kriminalisty záhy na stopu hledaného řidiče, který v osudný den ponechal těžce zraněné osoby na pospas osudu.

„Vyšetřující policisté se zabývají také otázkou, co vedlo tohoto řidiče k jeho jednání. Svou roli mohlo sehrát jeho a spolujezdcovo počínání před inkriminovanou dopravní nehodou,“ doplnila policejní mluvčí.

Kriminalisté totiž zjistili, že se spolujezdec obviněného, který byl později zastaven jako řidič podezřelého vozidla, s největší pravděpodobností vloupal do vozidla, které bylo zaparkováno u místního hřbitova. Podezřelého pohybu kolem svého auta si však povšimnul majitel vozu, který na muže zakřičel a poté již jen zaslechl náraz.

Pomoc zaklíněné posádce přivolali až náhodní kolemjedoucí, kteří se zraněnému pětačtyřicetiletému muži a o čtyři roky mladší ženě snažili ještě před příjezdem záchranářů poskytnout první pomoc. Několik minut po ohlášení nehody se k místu sjely všechny složky integrovaného záchranného systému, včetně vrtulníku letecké záchranné služby.

„Frýdecko-místečtí kriminalisté před několika dny za tento čin obvinili čtyřicetiletého muže z Ostravska, který byl již v minulosti ve zhruba dvaceti případech soudně trestán. Za trestný čin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku mu nyní hrozí až pět let za mřížemi,“ doplnila policejní mluvčí Lenka Sikorová.

V Třinci byl slavnostně otevřen obchvat v úseku mezi Nebory a Bystřicí.
OBRAZEM: Třinec má obchvat, jeden úsek ale chybí