Akce probíhala celý týden a hlídky během ní zkontrolovaly téměř deset tisíc vozidel. Ochránci zákona odhalili bezmála tisíc přestupků, za které uložili pokuty ve výši 262 tisíc korun.

Tři z osmačtyřiceti alkoholových hříšníků nadýchali přes jedno promile. „Dopustili se tak trestného činu, za který jim mimo jiné hrozí až jeden rok za mřížemi," uvedla Lenka Sikorová z moravskoslezské policie. Hlídky se zaměřily nejen na alkohol a drogy, ale i další motoristické nešvary.

„Naši policisté se při kontrole zaměřili také na technický stav vozidel, který byl ve více jak dvou stech případech zjištěn jako nevyhovující. Téměř sto sedmdesát řidičů hazardovalo se svým životem, a to nepoužitím bezpečnostních pásů, našli se však i takoví, kteří riskovali život a zdraví ostatních cestujících nepoužitím zádržných systémů, jako jsou povinné autosedačky pro děti," dodala Sikorová, podle které si policisté „posvítili" i na cyklisty a chodce. Další dopravní razie budou následovat.

„V tomto týdnu se do pomyslného hledáčku policie dostanou řidiči a provozovatelé mezinárodní i vnitrostátní autobusové dopravy. Další týden pak navážeme důkladnou kontrolou používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů," prozradila Sikorová.