„V případě ohrožení nebo naléhání takových prodejců by měl každý okamžitě kontaktovat policii na lince 158. Navíc v mnohých obcích a městech je podomní prodej zakázán," připomenul policejní mluvčí Vlastimil Starzyk, jenž zmínil podobný případ, který se v nedávné době stal na Frýdecko-Místecku. Osmapadesátiletá invalidní důchodkyně, která se podomním prodejem zabývala, prodávala se svými pomocníky oděvy po bytech. Byly ale i případy, kdy si zákazníci chodili k ženě přímo domů. Jednalo se o napodobeniny značkového zboží. Ty nakupovala podvodnice přímo na tržnicích, a to zejména od cizinců. Odborníci tvrdí, že mnohé napodobeniny jsou nejen nekvalitní, ale navíc potisk může být zdraví nebezpečný.

Podvodníci si vytvořili síť

„Za dobu bezmála pěti let takto způsobila škodu, která se vyšplhala na sedm set tisíc korun. Ze šetření vyplynulo, že si vytvořila vlastní síť klientů, kteří tak kupovali poměrně drahé zboží, které mělo mizernou kvalitu. Cena se mnohdy blížila hodnotě originálního výrobku," pokračoval Vlastimil Starzyk.

Povedená „obchodnice" nyní čelí nejen obvinění z porušení práv k ochranné známce a jinému označení, ale i z nedovoleného podnikání, za což jí bude před soudem hrozit až pětiletý pobyt ve vězení.

Prodejcům se raději vyhýbají

Deník se v ulicích města zeptal lidí, jaký mají názor na podomní prodej. „Podomní prodejce neberu. Zásadně ne!" zdůraznil včera Zdeněk Matěj z Frýdku-Místku. „Nic bych si od nich nekoupil," dodal oslovený důchodce. Podobně ostražitá je i Blažena Knoblová. „Z televize vím, že jsou s nimi špatné zkušenosti. Já jim neotvírám. Ve dveřích máme sklo, takže se vždy podívám, kdo zvoní, a pokud vidím ty ,kravaťáky´, tak je mi hned jasné, že zase nabízejí elektriku nebo plyn," shrnula.