Zpracované údaje navíc naznačují, že se na tomto nebezpečném nešvaru podílejí zejména mladí řidiči, kteří nedávno absolvovali zkoušky v autoškole.

„Musím jenom potvrdit, že čísla nejsou vůbec lichotivá, jelikož od ledna do konce března evidujeme už kolem stovky řidičů, u kterých policisté zjistili, že se před usednutím za volant posilnili nejen alkoholickými nápoji, ale dokonce i drogami. Z těch jednoznačně převažovala marihuana, na druhém místě byl pervitin," konstatoval frýdecko-místec-ký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk s tím, že konkrétně ve Frýdku-Místku za první čtvrtletí přistihli nejméně třicet takovýchto hříšníků.

„V porovnání s loňským rokem jde o postupný nárůst. Protože se jedná o alarmující trend, který ohrožuje všechny účastníky silničního provozu, máme v plánu zvýšit počet dopravních akcí, při kterých se na tento problém zaměříme," naznačil policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

Ředitel Městské policie Třinec Josef Kužma Deníku sdělil, že i na Třinecku se někteří nezodpovědní motoristé před jízdou návykovým látkám nevyhýbají. „Pokud mají strážníci podezření, že je nějaký šofér očividně přiopilý, případně má rozšířené zornice po užití nějakých drog, okamžitě přivolávají na místo republikové policisty. I my ale příslušné testery ve výbavě máme," popsal běžný postup Josef Kužma.

Třiatřicetiletá řidička Radka Sysalová z Frýdku--Místku by byla pro přísnější postihy. „Pijákům bych okamžitě odebírala papíry, aby si uvědomili, že alkohol a drogy za volant prostě nepatří," dodala rázně žena.