Rušný týden čeká Vrchní soud v Olomouci, který se v pondělí začal zabývat odvoláním údajného šlechtice Karla Š. (55 let) z Frýdecko-Místecka. V březnu 2015 mu Krajský soud v Ostravě vyměřil deset let žaláře. Senát jej tehdy uznal vinným z rozsáhlých podvodů.

Karel Š. o sobě prohlašoval, že pochází z význačného šlechtického rodu a mimo jiné je vlastníkem zlatého pokladu, zlatého dolu a nemovitostí v lukrativních světových destinacích. Tvrdil, že má podnikatelského ducha a zná způsob, jak rychle, snadno a bezpečně zbohatnout. Podle státního zástupce vylákal peníze ze stovek důvěřivých lidí z celé republiky, kterým sliboval závratné zúročení.

Ilustrační foto
Klasických „předváděček“ ubývá, „šmejdi“ mění svou taktiku

Aby uklidnil investory, na informačních setkáních jim ukazoval mince a drahokamy údajně pocházející z pokladu. Cennosti ale podle soudu nakoupil z peněz, které mu svěřili předchozí důvěřiví lidé. Svým závazkům ale ve většině případů nedostál. Škoda byla vyčíslena na přibližně dvaadevadesát milionů korun. Případ je výjimečný nejen svým rozsahem ale také maratónem závěrečných řečí u ostravského soudu.

Karel Š. mluvil čtyři dny. Odmítl argumenty obhajoby a prohlásil, že sliby týkající se investic splní.

„Dal jsem slovo šlechtice,“ řekl u soudu před svými příznivci, investory a akcionáři, kteří jej na konci závěrečné řeči odměnili potleskem. Podle nich je údajný šlechtic schopen svým závazkům dostát. Po vynesení desetiletého verdiktu Karel Š. ostravský senát proklel. „Tento senát já proklínám,“ hřímal podnikatel.

Odvolací řízení u Vrchního soudu v Olomouci je naplánováno na pondělí, středu a čtvrtek. Zda padne rozhodnutí, není jasné. Záležet bude zejména na tom, jako dlouhou řeč Karel Š. povede.

Nehoda na dálnici.
Bilance loňských dopravních nehod v kraji: nejtragičtější byl srpen