Lidé z okolí mluví o tom, že Jirka, který skončil ve vazební věznici, byl obětí bratrovy šikany. „Asi to už nevydržel a udělal, co udělal. Byli tady policisté a záchranka,“ řekl Deníku muž, který znal bratry více než dvacet let.

„Oba jsem je dobře znal. Jirka měl před několika roky mrtvičku a chodil o holi. Honza se rád napil a Jirku šikanoval,“ dodal známý rodiny s tím, že k ponižování docházelo nejen doma, ale i na ulici.

Šikana?

„Kolikrát jsme mu říkali, ať dá Jirkovi pokoj, že je to chudák. Honza si ale nedal říct, dokonce jsme si ho proto podali přímo venku, aby si uvědomil, co dělá,“ dodal muž, který naopak Jiřího označil za hodného člověka. „Je to hodný a slušný kluk,“ doplnil. Jen několik hodin před tragédií seděl s Jirkou na lavičce nedaleko domu.

Muž se k činu přiznal. I díky tomu vyvázl „pouze“ se čtyřletým trestem.
Zdatný senior doběhl mladého zloděje. Ten vytáhl pistoli a vystřelil

„Bavili jsme se o různých věcech. V té době v sobě určitě neměl žádný alkohol. Já jsem měl plaskačku tvrdého. Nechtěl se napít s tím, že bere léky a nechce to pokoušet. Pak odešel s nějakým mužem, kterého jsem neznal. Jestli pak něco pili, nevím,“ dodal známý a pokračoval: „Nejvíce je mi líto jejich maminky, která teď zůstala sama. Před několika málo roky jí zemřel manžel, a teď přišla o oba syny. Jeden je mrtvý a druhý ve vazbě. Uvidíme, kolik dostane. Ale za vraždu to málo nebude.“

Poté, kdy se od Deníku dozvěděl, že čin není kvalifikován jako vražda, ale jako ublížení na zdraví s následkem smrti, viditelně pookřál: „Tak to bude určitě nižší trest než za vraždu. A možná tam najdou i nějakou polehčující okolnost,“ dodal známý v narážce na možnou šikanu. O té mluvil i další muž, kterého Deník oslovil v nedalekém obchodě s potravinami. „Zaslechl jsem, že tam něco takového bylo,“ prohlásil.

Policie

Policie na dotaz Deníku v pondělí potvrdila, že vyšetřuje tragickou událost, ke které došlo před několika dny v Moravské Ostravě.

Školský ombudsman Ladislav Hrzal
Školský ombudsman Ladislav Hrzal: Problémové děti by měly změnit školu

„Po předchozím slovním konfliktu a po požití alkoholu měl 25. září 2021 40letý muž fyzicky napadnout 35letého rodinného příslušníka a způsobit mu zranění, kterému i přes poskytnutou pomoc na místě podlehl. Na místě činu policisté podezřelého zadrželi. Následně byl muž obviněn vrchním komisařem ze zvlášť závažného zločinu těžké ublížení na zdraví. Obviněný se k trestnému činu doznal. Další skutečnosti jsou předmětem vyšetřování krajských kriminalistů,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková s tím, že muž je stíhán vazebně a hrozí mu osm až šestnáct let vězení.