Policie ve středu zveřejnila první oficiální informace k případu, o konkrétních osobách a firmách ale odmítla hovořit.

„Zkrácení daně z přidané hodnoty se škodou velkého rozsahu se měly dopouštět dvě právnické osoby a pět fyzických osob. Předmětem podnikání bylo poskytování služeb,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková s tím, že kriminalisté na případu pracovali rok a půl.

Zatýkání a prohlídky

V jeho závěrečné fázi zadrželi jedenáct osob, pět z nich posléze obvinili. Provedli také sedm domovních prohlídek a tři prohlídky jiných prostor. Zajistili výpočetní techniku, listinné materiály, finanční prostředky, cennosti a nemovitost.  

Agentura se na svých webových stránkách prezentuje svou účastí na řadě velkých akcí, mimo jiné na Colours of Ostrava, běžeckém seriálu Runczech.com a svého času zajišťovala i bezpečnost na zápasech Baníku Ostrava (na ilustračním snímku).
Policie vyšetřuje ostravskou bezpečnostní agenturu, majitelé jsou ve vazbě

„Obviněným je kladeno za vinu, že v období od února do prosince roku 2020 na různých místech Moravskoslezského kraje měli vytvářet řetězce plátců DPH. Následně do těchto řetězců měli nasazovat spřízněné osoby. Poslední článek z takto fiktivně vytvořeného řetězce měl odvádět DPH, což se ale nestalo,“ uvedla mluvčí a dodala: „Tímto způsobem měli snižovat výslednou daňovou povinnost u obou obviněných právnických osob. Další oběh faktur a finančních prostředků mezi jednotlivými články řetězce měl zastřít skutečnost, že se jednalo o nepravdivé faktury a neprovedené služby.“  

Zločinecká skupina

Kromě bratrů Čechákových jsou obviněni i další dva muži a žena. Soud na čtyři z nich uvalil vazbu. „Jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a zvlášť závažný zločin účasti na organizované zločinecké skupině,“ sdělila Pavla Jiroušková. Celková škoda byla vyčíslena na bezmála čtyřicet milionů korun.

OBRAZEM: Volný, Landa, Dušek... Antivaxeři terčem vtipů na internetu

Bezpečnostní agentura Čechymen se na svých webových stránkách prezentuje účastí na řadě velkých akcí, mimo jiné na Colours of Ostrava, majáles, České Miss, Kontinentálním poháru v atletice Ostrava, běžeckém seriálu Runczech.com a dalších. Svého času zajišťovala i bezpečnost při fotbalových zápasech Baníku Ostrava.

Bezpečnostní agentura Čechymen k případu vydala tiskovou zprávu, kterou zveřejnila na svých webových stránkách www.cechymen.cz.Bezpečnostní agentura Čechymen k případu vydala tiskovou zprávu, kterou zveřejnila na svých webových stránkách www.cechymen.cz.Zdroj: tiskové prohlášené společnosti Čechymen