Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který zamítl Darebníkovo odvolání proti únorovému verdiktu Krajského soudu v Ostravě. „Odvolání jsme zamítli jako zcela nedůvodné,“ řekl Deníku předseda senátu Petr Angyalossy. Olomoucký senát potvrdil Darebníkovi, u kterého znalec konstatoval sexuální deviaci – patologickou sexuální agresivitu – zabezpečovací detenci. Muž tak po odpykání trestu nastoupí do specializovaného zdravotnického zařízení spravovaného vězeňskou službou. Zde by mohl strávit i zbytek svého života.

Vrchní soud Darebníka poslal do nejpřísnějšího typu věznice – se zvýšenou ostrahou.

Senát uznal Darebníka vinným ze znásilnění a vydírání. Muž útočil cestou z Frýdku-Místku do Brna a zpátky. Do Brna jel kvůli povinné návštěvě sexuologické ambulance. Sezení měl absolvovat kvůli dřívějším exhibicionistickým deliktům, za které byl v minulosti odsouzen. Lékařce při vyšetření řekl, že je vše v pořádku a cítí se dobře.

Darebník útočil v Kopřivnici, Valašském Meziříčí, Kroměříži, Holešově a Bystřici pod Hostýnem.

Nejzávažnější následky si ponese jedenáctiletá dívka, která se stala jeho první obětí. Vytipoval si ji v Kopřivnici. Nastoupil k ní do výtahu věžového domu a ke krku jí přiložil nůž. Když dosáhl svého, začal jí vyhrožovat, že pokud někomu něco řekne, tak si ji najde. Dokonce ji přinutil ukázat žákovskou knížku, kde si o ní zjistil veškeré údaje. Školačka utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu.

Darebník před soudem prohlásil, že si na detaily útoků nepamatuje. Zároveň odmítl, že by použil násilí a výhrůžky. Vinu se snažil svalit i na svou ošetřující lékařku v Brně, která mu vysadila léky. „Kdybych bral ty léky, bylo by to v pořádku,“ prohlásil Darebník. Soud ale tuto obhajobu odmítl. Ukázalo se totiž, že deviant i dříve vynechával medikamenty a lhal lékařce o svém stavu. Navíc mu sexuoložka dala rezervní léky, které při problémech mohl ihned užít.

Proti verdiktu Vrchního soudu již není odvolání.