Když se před několika dny kolem poledne vracel muž se svou ženou ke svému domu ve Frýdku-Místku, místo svátečního oběda je čekalo úplně jiné překvapení. „Už z dálky viděli, že je něco v nepořádku, když v asi třímetrové výšce spatřili žebřík, který byl přistaven k oknu na toaletu. Zachovali si chladnou hlavu a zvolili správný postup, když neprodleně přivolali policii," ocenil okresní policejní mluvčí Vlastimil Starzyk s tím, že frýdecko-místečtí policisté dorazili na místo i s psovodem téměř okamžitě.

„Už letmým pohledem jim bylo zřejmé, že zde byl na návštěvě nezvaný host. Zejména ve sklepě byly poházeny tašky, které byly naplněné lupem. Pachatel se snažil pobrat, co se dalo. Například LED televizi, fotoaparát, oděvy, mobilní telefon a hodinky v celkové hodnotě sto třiceti tisíc korun. I když se policistům na první pohled zdálo, že dům je prázdný, instinkt jim velel jasně, že se zloděj tady ještě musí někde skrývat," popisoval Vlastimil Starzyk.

Proto byl následně do akce nasazen služební pes Eros, který po krátké chvíli hlasitým štěkáním označil místo, kde se skrývala schoulená osoba. Dotyčným byl jednadvacetiletý mladík z Frýdecko-Místecka. Okamžitě byl zadržen a předveden na místní služebnu, kde se policistům ke své trestné činnosti doznal. Nyní čelí podezření z krádeže, za který mu bude před soudem hrozit trest odnětí svobody až na dva roky.

S prací kynologů a jejich služebních psů se široká veřejnost může setkat stále častěji. Nejsou nasazováni jen u velkých akcí, jako jsou například hokejové a fotbalové zápasy. Využívají se také u demonstrací a při pátrání po pohřešovaných osobách. „Navíc se stále častěji osvědčují na místech už spáchané trestné činnosti. Jedná se zejména o ohledání místa činu a takzvané pátrání po horké stopě. Zároveň se naši psovodi pravidelně zúčastňují vnitroresortních závodů a klání, kde se vždy umístí na čelních pozicích," dodal frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.