Senát jej uznal vinným z toho, že v září roku 2012 ve sklepě rodinného domu vyrobil alkohol, který ovšem obsahoval smrtící dávku metanolu. Takto namíchaný „rum" se nakonec dostal k osmadvacetileté ženě z Komorní Lhotky. Následky byly fatální. Po jeho vypití dotyčná totiž zemřela. Její otec, který se z osudné lahve rovněž napil, přežil jen souhrou náhod. Přišel ale téměř o zrak.

Podle rozsudku musí Stanislav Bažaňovski pozůstalým jako odškodné zaplatit 170 tisíc korun. S mírnějším trestem odešla od soudu jeho manželka, která vyfasovala tříletou podmínku.

Dva roky a tři měsíce si odsedí sedmašedesátiletý Daniel Koma ze Staříče, který Bažanowskému dodával líh z neznámého zdroje. Zároveň musí taktéž zaplatit 170 tisíc korun. Další dva muži Pavel Paško a Leo Paško z Frýdku-Místku, kteří pančovaný alkohol odebírali a dále prodávali, dostali tři roky vězení. Osmatřicetiletý Libor Olšar z Vojkovic stráví v zamřížované cele o rok méně. Každý musí ještě navíc zaplatit 300 tisíc korun.

Stanislav Bažanowski mohl za ohrožení zdraví závadnými potravinami a jinými předměty a zkrácení daně dostat až deset let vězení. Mírnější sazbu senát použil z toho důvodu, že se nakonec nepodařilo prokázat, že by o metanolu ve vyráběném alkoholu věděl. V opačném případě by byl souzen za vraždu, případně za ublížení na zdraví s následkem smrti. Bažanowski míchal líh nejasného původu s různými příchutěmi, následně je plnil ho do lahví, zátkoval a opatřoval falešnými etiketami. Během jeho šestiletého nelegálního podnikání se nikomu z jeho odběratelů nic nestalo.

„Ovšem v jeho případě platí trochu pozměněné přísloví, že tak dlouho chodil se džbánem pro líh, až se nakonec ucho utrhlo. Věděl, že ho kupuje načerno, neznal jeho výrobce, takže musel počítat s rizikem, že není zdravotně nezávadný," okomentoval případ státní zástupce.

Pozůstalí jsou s vyneseným trestem spokojeni jen částečně. „Je sice dobře, že výrobce a distributoři toho smrtícího alkoholu skončí ve vězení, jenže život to naší Andrejce, po které na tomto světě zůstal syn, už bohužel nikdy nevrátí. Pořád se s tím nemůžeme vyrovnat," řekl jeden z rodinných příslušníků.