Podle verdiktu, proti němuž není odvolání, by měl mladý muž z Karvinska strávit ve vězení osm let. Podle obžaloby se zapletl do obřích konopných kšeftů, navíc s sebou stáhl i své rodiče. Ti synovi částečně pomáhali v pěstování. Do problémů dostal i tři muže, kteří mu poskytli zázemí pro konopné farmy na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Jeden z nich u soudu vyjádřil lítost nad tím, že se do všeho zapojil. „Je mi to líto. Byl jsem v tíživé finanční situaci, rozváděl jsem se,“ prohlásil muž s tím, že od muže dostal celkem šedesát tisíc korun.

Mezinárodní policejní klání prověřilo schopnosti i znalosti účastníků z několika zemí. V Landek Parku například tahali důlní vozíky. Kromě fyzičky prokázali také znalosti z topografie nebo zdravovědy.
Drsní chlapi z pořádkových jednotek v Ostravě předvedli, co umí

Sám se podílel na pěstování, sklizni i zpracování konopí. Hlavní organizátor se podle něj snažil minimalizovat riziko odhalení. V autě měl rušičku, která znemožňovala odposlouchávání hovorů. Během několika měsíců vystřídal na dvacet telefonů.

Stejný trest, tedy osm let, pěstiteli konopí na konci loňského roku uložil i Krajský soud v Ostravě. Muž se proti verdiktu odvolal. Olomoucký vrchní soud v rozsudku provedl drobné úpravy a dotyčného poslal do mírnějšího typu věznice. Ke snížení osmiletého trestu ale nenašel důvod.

Rodiče hlavního pěstitele a tři další pomocníci vyvázli s podmínkou.

Uzavírka Ostravské ulice před Havířovem.
Kolaps dopravy. Mezi Ostravou a Havířovem se tvořily dlouhé kolony