Na lavici obžalovaných mělo v první vlně usednout jedenáct lidí a jedna firma. Do soudní síně jich nakonec dorazilo jen deset. Chyběl jeden z podnikatelů, jenž se nezdržuje ani na jedné uvedené adrese. Proto soudce Ondřej Běčák naznačil, že na něj bude vydán zatykač. Náměstek primátora Dalibor Hrabec a ředitel frýdecko-místecké městské policie Milan Sněhota, kteří v případu rovněž figurují, veškerou vinu odmítají.

V kauze je celkem stíháno 18 obviněných. „Obžaloba je sice rozdělena na dvě části, bylo ovšem nutné ji podat jako společnou, aby věc rozhodoval stejný soudní senát. Případy jsou totiž vzájemně provázané, takže je vhodné, aby soud měl k dispozici kompletní důkazní materiál," vysvětlil státní zástupce Ladislav Hradil.

Podle obžaloby byla výběrová řízení u podlimitních zakázek připravena pro dopředu vybraného vítěze, aby jiný nebyl možný. V dalších případech se zájemci přihlásili do výběrového řízení jen formálně. „Mohli bychom je nazvat takzvaným křovím," dodal soudce Ondřej Běčák s tím, že hlavní líčení je naplánováno na celý tento týden.

Případ údajně odpuštěných dopravních přestupků, do kterého se měl zaplést i současný primátor města Michal Pobucký, se začne projednávat ve čtvrtek.

Pobucký tvrdí, že se ničeho špatného nedopustil, v letošních podzimních volbách má být na druhém místě kandidátky.

„Je zatím hodně předčasné uvažovat o tom, kdy by mohly padnout rozsudky. Osobně to vidím tak, že se jednání odročí někdy na září. Nepředpokládám ani to, že by se tato kauza měla předat jinému soudu, jak to navrhoval jeden z obhájců. Trestná činnost se děla ve Frýdku-Místku, takže zákonný je Okresní soud ve Frýdku-Místku. Byly vzneseny námitky i na podjatost přísedících, ty byly ale zamítnuty," řekl Ladislav Hradil.

Obyvatelé mediálně sledovaný soud prožívají. „Jestli se prokáže vina politiků a magistrátních úředníků, měli by být určitě náležitě potrestáni. Co k tomu ještě říct? Je to hodně blbé, když už nemůžeme věřit ani představitelům města. I když začínám být politikou v poslední době hodně otrávena, k volbám přesto chodím. Nikomu z těch, kteří skončili před zdejším soudem, jsem ale hlas naštěstí nedala," uzavřela sedmdesátiletá Dagmar D. z Frýdku-Místku.