„Při výslechu uvedl, že si na okolnosti před nehodou a po ní vůbec nepamatuje. Ke zranění obviněného strojvedoucího se budou vyjadřovat znalci z obou zdravotnictví,“ uvedl tiskový mluvčí Policie ČR ve Frýdku-Místku Ivan Žurovec s tím, že kriminalisté již znají i výsledky rozboru jeho krve na případnou přítomnost alkoholu těsně po nehodě. „Podle zjištění před jízdou ani během ní alkohol nepil,“ zdůraznil policejní mluvčí Ivan Žurovec.

Vyslechnuta byla i vlaková četa z vlaku jedoucího z Paskova. Průvodčí i vlakvedoucí při výslechu uvedli, že nedlouho po výjezdu z nádraží najednou ucítili spuštění rychlobrzdy, načež za nimi do služebního oddílu lokomotivy vběhl strojvedoucí. „Stačil ještě na ně křiknout, aby utekli. Jejich výpověď potvrzují i závěry zkoumání černé skřínky z tohoto vlaku. Třiapadesátiletý strojvedoucí skutečně před střetem zatáhnout rychlobrzdu, čímž snížil rychlost ze sedmdesáti na jednačtyřicet kilometrů v hodině. Tím bezesporu podstatně zmírnil následky srážky,“ popsal Žurovec.

Strojvedoucí evidentně porušil předpisy

Podle výsledků šetření drážní inspekce je zřejmé, že vyjel z nádraží přesto, že na návěstidle svítila červená. „Je sice pravdou, že z nádraží není na návěstidlo vidět, drážní předpisy však i na tuto situaci pamatují. Strojvůdce může v takovém případě z nádraží vyjet, maximálně však čtyřicetikilome­trovou rychlostí za hodinu – a to až do doby, než přijede k návěstidlu. Tento předpis ovšem strojvedoucí nedodržel, z nádraží nabral rychlost až na sedmdesátku a projel i kolem návěstidla, na kterém právě svítila červená,“ upřesnil Žurovec.

„Po srážce vlaků se nechalo ošetřit ve zdravotnických zařízeních jednapadesát osob, dva lidé byli zranění těžce. Škoda na vlakových soupravách přesáhla částku deseti milionů korun. Uzavření případu brání skutečnost, že vyšetřovatel dosud neobdržel zpracované znalecké posudky z oborů zdravotnictví u několika zraněných osob a komplexní zprávu šetření české drážní inspekce,“ vysvětlil Ivan Žurovec.

Přečtěte si také:

Mladík z Tyry nepřežil srážku s nočním vlakem, tělo objevil až další strojvůdce
Policie spíše vylučuje, že by strojvedoucí v kabině vlaku vůbec nebyl
Strojvůdce, který odmítá vypovídat, bude téměř jistě obviněn