Dnes již bývalý ochránce zákona převzal na dálnici D1 v Ostravě od polského řidiče pokutu ve výši 400 zlotých, aniž by mu vydal bločky nebo jiné potvrzení.

Vše natočila palubní kamera pokutovaného řidiče. Záběry, na kterých je zachyceno i licitování o výši sankce, se objevily v polských a posléze i našich médiích.

Zdroj: Youtube

PODMÍNKA A ZÁKAZ

Okresní soud v Ostravě expolicistu uznal vinným ze zneužití pravomoci úřední osoby a podvodu ve stadiu pokusu. Muži hrozilo až pět let vězení. Podle informací Deníku dostal roční podmíněný trest s odkladem na dvouletou zkušební lhůtu.

Policisté zvýrazní kontroly.
Policisté v Moravskoslezském kraji si chtějí posvítit na telefonující motoristy

Navíc nesmí dva roky působit u bezpečnostních sborů České republiky. Verdikt byl vydán formou trestního příkazu. Jelikož si proti němu žalobce ani policista nepodali takzvaný odpor, je rozhodnutí pravomocné. Informace o nabytí právní moci se v pátek objevila v internetové soudní databázi.

RYCHLOST

Vše odstartovala loňská lednová kontrola v ostravské části dálnice D1. Policejní auto v civilním provedení zastavilo vozidlo s polskou registrační značkou. Další dění zachytila palubní kamera. Samotný ochránce zákona sice na záběrech není, jeho hlas je ale zřetelný.

Plynulou polštinou motoristovi oznamuje, že mu za údajně vysoké překročení rychlosti hrozí roční zákaz řízení a pětadvacet tisíc korun pokuty. Po krátkém rozhovoru naznačuje, že se dá vše řešit i jinak. Poláci se snaží vyváznout pouze s domluvou, neuspějí však.

ZKUSIL TO

„Nevím, jak to chcete vyřešit. Nejméně je to pět tisíc korun,“ je slyšet policistu, který vzápětí žádá ekvivalent v eurech. Pak se spokojí i s polskými zlotými, nakonec mu stačí 400 zlotých.

Ulice Místecká v Ostravě. Ilustrační foto, srpen 2019.
Místecká se dočká dokončení! Řešením je tunel v centru Ostravy

Polák mu bankovky odevzdává a bez jakéhokoliv potvrzení odjíždí. Z následného rozhovoru osádky je zřejmé, že Poláci jsou z celé události v šoku a na adresu policisty použili několik nepublikovatelných výrazů.

PRÁVNÍK

Motorista později při prověřování přes GPS zjistil, že v úseku, kde je povolená rychlost 80 kilometrů v hodině, jel maximálně o sedm kilometrů více. Nakonec rozhodl, že bude celou situaci řešit. Kontaktoval svého právníka a také média.

Nahrávka se šířila i přes sociální sítě a měla desítky tisíc zhlédnutí. Advokát se obrátil na moravskoslezskou policii, vyšetřování poté převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Policista byl ještě v únoru propuštěn ze služebního poměru.