Karvinští kriminalisté obvinili sedmadvacetiletého muž ze spáchání trestných činů krádeže vloupáním, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a porušování domovní svobody. Všechny skutky, které mu jsou kladeny za vinu, měl spáchat během srpna.

"Do rukou policie se dostal v předminulém týdnu. Na základě oznámení vyjeli ve středu 17. srpna 2022 před polednem policisté obvodního oddělení Český Těšín k rodinnému domu na Karvinsku. Na pozemku se měl pohybovat cizí člověk. Nejednalo se o planý poplach. Muže zadrželi ve chvíli, kdy se pokoušel vloupat do objektu," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Daniela Vlčková. 

Ke střetu dvou vozidel s tragickými následky došlo na silnici I/58 ve směru z Kopřivnice do Frenštátu pod Radhoštěm. Došlo zde ke střetu vozidel Škoda Fabia a Škoda Karoq. Pondělí 29. srpna 2022.
Tragická nehoda na Novojičínsku, mladík nepřežil, ženy a dítě jsou v nemocnici

Následně policisté zjistili, že začátkem srpna 2022 se měl pachatel v noci vloupat do společných prostor jednoho z hotelů v Havířově, kde měl odcizit cigarety, alkohol, oblečení, drobné předměty, mobilní telefony, počítač a finanční hotovost, vše v hodnotě téměř 50 000 korun. "Zhruba o týden později v Karviné měl z košíku na nosiči jízdního kola, v průběhu jízdy, odcizit dámskou kabelku, ve které byla peněženka s osobními doklady a platební kartou a mobilní telefon. Poškozené měl způsobit škodu ve výši přes 5 000 korun," řekla dále mluvčí policie. 

Hasiči Moravskoslezského kraje jsou mistři republiky v požárním sportu.
Hasiči z Moravskoslezského kraje jsou nejlepší. Vyhráli MČR v požárním sportu

Při posledním skutku, který je mu kladen za vinu, byl „vyrušen“ policisty. V době zadržení měl u sebe nejen nářadí, které nalezl na pozemku, ale také platební kartu a doklady odcizené cyklistce. "V případě odsouzení hrozí muži trest odnětí svobody až na tři roky. Vzhledem k jeho pestré trestní minulosti kriminalisté současně podali státnímu zástupci podnět k návrhu na vazbu, což soudce akceptoval," doplnila mluvčí policie. 

Jízdním kolům nemohl odolat

Osobní a místní znalost policistů obvodních oddělení Orlová a Dětmarovice a kriminalistů 2. oddělení obecné kriminality územního odboru Karviná vedla k zadržení muže, který měl z pozemků a nemovitostí krást převážně jízdní kola. Ke skutkům došlo během několika dnů v druhé polovině srpna, přičemž ve dvou případech „stihl“ v jeden den „navštívit“ dva pozemky.

V sobotu proběhl v Orlové charitativní hudební festival Rocktherapy.
Bravo, rockeři! Příznivci rocku vybrali v Orlové na charitu skoro 60 tisíc korun

"Většinou měl překonat oplocení a posléze měl násilím vniknout do domů, garáží, zahradního domku, případně bez násilného vniknutí odcizit věci odložené na zahradě či terase. Předmětem jeho zájmu byla převážně jízdní kola, ovšem zmocnit se měl také finanční hotovosti a vzduchové pušky. Poškozeným měl způsobit škodu v celkové výši téměř 95 000 korun. Odcizené věci měl následně prodat a peníze užít pro svou potřebu. Dvě kola a vzduchovka byly dohledány a mohly být vráceny majitelům," řekla k případu mluvčí policie Daniela Vlčková. 

V těchto dnech orlovští kriminalisté obvinili šestatřicetiletého muže z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. "V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Vzhledem k jeho pestré trestní minulosti kriminalisté současně podali státnímu zástupci podnět k návrhu na vazbu, což soudce akceptoval," dodala mluvčí.