Souzenými jsou Petr Hlava (40 let) a Marek Ženíšek (33 let) z Karvinska. Nejde však o hlavní aktéry. Přesto jim hrozí až patnáct let vězení. Podle obžaloby dodali alkohol, který zabil jednoho člověka, další čtyři lidé měli po jeho vypití vážné zdravotní problémy. K tragédii došlo koncem října v Doubravě na Karvinsku.

Státní zástupce tvrdí, že vědomě dali do oběhu desítky lahví alkoholu bez kontrolní pásky, přestože v té chvíli již věděli o případech smrti v důsledku požití toxického alkoholu obsahujícího metanol.

„Hlava obstaral nejméně sedmasedmdesát kusů lahví alkoholu vodka opatřených etiketou Helsinky Group bez kontrolní pásky. Lahve obsahovaly lihovinu se 40 procenty alkoholu. Nejméně u devětačtyřiceti lahví byl alkoholový podíl shodně tvořen směsí metanolu a etanolu v poměru zhruba 1:1," tvrdí obžaloba s tím, že tyto lihoviny se tak staly smrtelně jedovatými a mohly připravit o život až tři sta lidí.

Hlava měl alkohol vloni v září prodat v Albrechticích Ženíškovi. Ten poté koncem října několik lahví předal svému známému. Stalo se tak u zahradní chatky v obci Doubrava. Po požití jeden člověk zemřel, další lidé měli zdravotní problémy. Někteří si ponesou trvalé následky.

Někdo lže

Ženíšek i Hlava zodpovědnost za tragédii odmítli. První sice přiznal, že alkohol koupil od Hlavy, o jeho smrtících účincích prý ale neměl potuchy. Hlava pak jakoukoliv účast na alkoholových transakcích kategoricky popřel a Ženíška označil za lháře. Prý jej považoval za přítele a vůbec nechápe, proč jej označil za dodavatele alkoholu. „Žádný alkohol jsem mu neprodal. Je to lež. Mohu jen říct, že on je tím, kdo obchodoval s alkoholem," prohlásil Hlava. Soudu pak líčil, jak Ženíšek nakupoval líh na Českotěšínsku a vozil jej do severních Čech, kde jej směňoval za lahve na stáčení. Do nich pak na Karvinsku údajně dával alkohol. O Ženíškovi také prohlásil, že se zřejmě dobře znal s jednou z hlavních postav celé metylalkoholo­vé kauzy.

Trvalé následky

K soudu se v úterý dostavili i lidé, kteří po vypití alkoholu měli problémy.

„Bylo to krásná láhev vodky s nápisem Helsinky. Takovou láhev jsem ještě neviděl. Koho by napadlo, že je otrávená. Vypil jsem pět půlek. Pak mě to chytlo. Šest týdnů jsem byl v nemocnici a stále mám problémy. Levá strana těla je částečně ochrnutá, i mozek. Špatně chodím. Vlastně jsem se znovu učil chodit. Se stabilitou je to ale zlé, musím mít hůlku." řekl Deníku Valter Szkwara (68 let), který po vypití vodky skončil v nemocnici.

Viníkům celé metylalkoholové kauzy by Valter Szkwara dal nejméně dvacet let. „Já se teď budu trápit po zbytek života," konstatoval.

Závadný alkohol vypil také dvaašedesátiletý Josef Renta. „Bolel mě žaludek. Naštěstí jsem toho nevypil moc, jinak bych mohl být taky po smrti," prohlásil Josef Renta, jenž muže, který otravě podlehl, dobře znal. „Chtěli jsme jen posedět a trochu popít, a tak to dopadlo. Byl to dobrý člověk, který nám chybí," uzavřel Josef Renta. Jeho kamarád zemřel druhý den po převozu do nemocnice.

Soud v následujících dnech hodlá vyslechnout dvacet svědků. Proces je plánován do konce týdne. Zda padne rozsudek, není jasné.

Stěžejní soud s dvaatřiceti hlavními aktéry by měl začít na podzim ve Zlíně. Tam by mohly padnout až dvacetileté případně i doživotní tresty.

Na otravu metylalkoholem od loňského září zemřelo sedmačtyřicet lidí.

K tématu

Metylalkoholová aféra vypukla vloni 3. září, kdy v havířovské nemocnici zemřel dvaašedesátiletý muž. Postupně přibývali další mrtví. Nejvíce obětí bylo z Moravskoslezského kraje, tragické následky jsou však hlášeny i z dalších krajů.

Do konce loňského roku přišlo o život devětatřicet lidí, kolem sto dvaceti mělo vážné problémy. Někteří oslepli, jiní trpí neurologickými a psychickými potížemi.

Otravy, byť v menší míře, pokračují i letos, kdy si metylalkohol vyžádal dalších osm obětí.

Celkem bylo obviněno na sedmdesát lidí. Někteří z nich, kteří v aféře figurovali jen okrajově, již byli odsouzeni k podmíněným a peněžitým trestům. Hlavní proces začne na podzim ve Zlíně. 

Kvůli nárůstu otrav hygienici v průběhu loňského prosince nabídli veřejnosti bezplatné kontroly alkoholu. Prověřeno bylo téměř sedm tisíc vzorků. Ve čtyřiceti z nich byl zjištěn nadlimitní zdraví ohrožující obsah metylalkoholu. Po jeho vypití hrozila smrt. Podle odhadů mohou být mezi lidmi ještě stovky litrů nebezpečného alkoholu.