"Na základě vyhodnocených stop a operativního šetření kriminalisté ztotožnili možného pachatele, který se měl dopustit krádeží jízdních kol z různých objektů. Tím se ukázal jim dobře známý recidivista z Ostravy. V polovině tohoto roku komisař již obvinil muže ze spáchání více než 40 případů, těchto se měl dopustit od ledna do června 2020," uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Pokračoval

Vzhledem k tomu, že muž nerespektoval předvolání k soudu a tím mařil soudní jednání, soudkyně rozhodla o jeho vzetí do vazby, ale před tím stihl v trestné činnosti pokračovat a kriminalisté mu prokázali za toto období dalších 13 skutků. 

Na Pustevnách v Beskydech napadl 13. října 2020 první sníh.
V Beskydech už pěkně sype. Podívejte se, jakou nadílku uvítaly Pustevny

"Ve většině případů se důvodně podezřelý muž zaměřoval na kolárny, kočárkárny, ale i sklepy panelových domů. Po vniknutí a překonání dveří měl odcizit jízdní kola. Kamerový systém zaznamenal pachatelovo jednání, při kterém se během jedné noci na místo činu měl třikrát vrátit a za pár minut odcizit tři kola," popisuje dále policejní mluvčí.

Podívejte se na video z krádeže

Zdroj: PČR

Objekty však nejsou jediné místa, kde ke kolům muž přišel. Také před prodejnami či obchodními domy, kde poškození zaparkovali svůj bicykl, je měl následně odcizit. Nezabránilo mu v jeho jednání ani jejich uzamčení lankovým zámkem. Motivem byl pravděpodobně finanční zisk z prodeje. Odcizené kola měl ve většině případů prodat náhodným lidem a získané peníze měl použít pro svou potřebu.

"Celková škoda i s předchozími případy byla způsobena za více než 500 tisíc korun. Kriminalistům dotyčný řekl, že svého dosavadního způsobu života lituje, a po návratu z vězení bude mít snahu se napravit. Nyní muži za tyto činy hrozí pobyt za mřížemi až na osm let, jelikož se trestných činů dopustil v době nouzového stavu," dodala mluvčí policie. 

Samosběr jablek v sadech Životice, 10. října 2020 v Havířově-Životicích.
Samosběr v kraji: Životice ukrývají jablkový ráj. Byl by hřích si neutrhnout
Restaurace v Ostravě opět musí zavřít. Ilustrační snímek, Ostrava, Stodolní ulice, říjen 2020.
Restaurace v Ostravě znovu zavírají. Otevřou ještě? Deník se ptal provozovatelů