Inspektorát cizinecké policie Mosty u Jablunkova zkontroloval v Zelinkovicích u Frýdku-Místkucestující v autobusu, jenž jel na mezinárodní lince z Prahy na Ukrajinu. „Mezi pasažéry se nacházel i cizinec, který při pobytové kontrole předložil cestovní pas, jehož platnost skončila v lednu 1999. Navíc v tomto pase měl udělen výjezdní příkaz s platností do března 1998,“ potvrdila tisková mluvčí Cizinecké policie v Ostravě Daniela Vlčková.

Na služebně inspektorátu policisté lustrací v evidencích zjistili, že v březnu 1998 odbor cizinecké a pohraniční policie Brno udělil dotyčnému cizinci zákaz pobytu do března 2001. Do protokolu dvaasedmdesátiletý muž uvedl, že do České republiky přicestoval v roce 1995 na pozvání. Do roku 1998, kdy byl kontrolován cizineckou policií a byl mu udělen zákaz pobytu, pracoval u různých firem.

Přes tento zákaz na našem území setrval, dále pracoval – a dařilo se mu vyhýbat i pobytovým kontrolám. Když letos na podzim přišel o práci, rozhodl se pro návrat domů na Ukrajinu. Při tom jej ale v linkovém autobusu zajistila policejní hlídka. „Vzhledem k délce nelegálnímu pobytu policisté cizinci vydali rozhodnutí o správním vyhoštění v nejdelší možné zákonné lhůtě, což je na deset let. Dále výjezdním příkazem stanovili, že do patnácti dnů musí z republiky vycestovat,“ objasnila Daniela Vlčková.