Žák sedmé třídy základní školy si v podvečerních hodinách hrál s mladšími kamarády ve dvoře domu na ulici Františka Formana v Ostravě-Dubina. Později si všimli ženy ležící na lavičce. Šli za ní a zeptali se, zda nepotřebuje pomoc. Jejich nabídku však odmítla. Tvrdila, že jí nic není.
Vzápětí se ve dvoře objevili neznámí muži. Nejprve se zajímali o to, zda chlapci tuto paní neznají. Když zjistili, že ne, poslali je pryč.

Při odchodu se čtrnáctiletý školák otočil. V té chvíli zahlédl, jak z jeden mužů vzal ženě kabelku a uschoval si ji pod bundu. Zloděj však zaregistroval, že jej někdo viděl a směrem k chlapcům udělal výmluvné gesto, aby mlčeli. Školáci se dali na útěk. Jejich kroky však nemířily domů, ale k nejbližší telefonní budce, odkud přivolali policisty. Počkali na ochránce zákona a dokonce jim pomohli identifikaci pachatele.

„Podezřelí muži ve věku dvacet a jedenadvacet let byli přítomností policistů víc než nemile překvapeni,“ řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že mladší z dvojice vytáhl z pod bundy ukradenou kabelku. V chodbě domu pak policisté našli cestovní pas patřící ženě. Při vyšetřování se ukázalo, že oběť zlodějům značně usnadnila práci – byla totiž zcela opilá. V krvi měla více než tři a půl promile alkoholu. Jen díky chlapcům nepřišla o kabelku, peníze a věci v celkové hodnotě bezmála patnáct tisíc korun.

Zloději čelí obvinění z trestných činů krádeže a neoprávněného držení platební karty. Hrozí jim až dva roky vězení.

Čtrnáctiletého chlapce, který se nejvíce zasloužil o dopadení dvojice, čekala odměna. Do Základní školy kpt. Vajdy v Ostravě mu osobně přišli poděkovat policisté, kteří mu předali malý dárek a upomínkový certifikát. Další ocenění pro něj chystá i škola. „Je velmi potěšitelné, že žák sedmé třídy udělal něco tak rozumného. Jsem ráda že i chlapec jeho věku oznámí trestný čin policii. Je vzorem pro všechny naše děti ve škole,“ uvedla ředitelka školy Eva Sroková.

Podle policie se školák zachoval velmi statečně a zodpovědně. „Každému, kdo napomůže svou všímavostí a okamžitou reakcí k vypátrání či zadržení pachatele trestného činu, patří náš velký dík,“ uzavřela Holčáková.