Frýdek-Místek Podle nejnovějšího průzkumu se až dvaasedmdesát procent Čechů už někdy setkalo s podomními prodejci, kteří například nabízejí výhodnou elektřinu a plyn. Praktiky podvodníků jsou mnohdy velice záludné. Ačkoli by se mohlo zdát, že dealeři obcházející české domácnosti cílí primárně na seniory nebo ženy na mateřské, mezi postiženými bývají i lidé v produktivním věku. „Podomní prodej energií je velmi palčivou záležitostí. Stále se na nás obrací velký počet klientů, kteří podepsali nevýhodnou smlouvu mezi dveřmi. Nejde zdaleka jen o starší osoby, ale i o mladší ročníky," potvrdila Jana Poncarová z projektu EnergetickaPoradna.cz.

Strážníci řeší desítky stížností

Obdobný případ řešili minulý týden frýdecko-místečtí strážníci. „Jednalo se o jednoho muže, kterému dealeři nabízeli k podpisu smlouvu na výhodnější dodávku elektrické energie. Naštěstí ji nepodepsal a oznámil nám to. Mým odhadem takovýchto stížností, které se k nám dostanou, řešíme měsíčně několik desítek. Další se k nám ovšem nedostanou," konstatovala manažerka prevence kriminality Městské policie ve Frýdku- -Místku Lenka Biolková.

Deník poblíž místeckého náměstí Svobody oslovil několik lidí s dotazem, jestli je už někdy takovíto vykutálení podvodníci obtěžovali.

Zboží nakupuje raději v obchodech

I pětadvacetiletý Matouš Polák z Frýdku-Místku už má za sebou špatnou zkušenost. „Vzpomínám si, že mi nabízeli nějaký paušál na mobilní telefon. A co se týče hrnců, dek a matrací, nikdy by mě nenapadlo je nakupovat v ulicích a na reklamních zájezdech. Pokaždé jen v kamenných obchodech. A tento postup bych doporučil i ostatním," radil Matouš Polák, který už viděl i mediálně známý dokument s názvem Šmejdi. „Měl by ho vidět každý, aby podvedených bylo méně," zamyslel se.