„Vytvořili dobře organizovanou skupinu,“ konstatovala státní zástupkyně, podle které měli jednotliví aktéři rozdělené úkoly. V Polsku nakupovali léčiva, na Slovensku je zpracovávali a v Česku, konkrétně v Karviné, z nich vařili pervitin. K výrobě hlavní organizátoři najali Vietnamce, které přiváželi ze severních Čech. Právě jeden z Vietnamců dostal u soudu nejpřísnější, dvacetiletý trest.

ODHALENÍ

Na odhalení a zadržení skupiny se v roce 2017 podíleli policisté z Česka, Polska a Slovenska. Vše začalo v Polsku, kde tamní kriminalisté zaregistrovali zvýšený prodej léků potřebných k výrobě pervitinu. Při vyšetřování vyšlo najevo, že léky jako oficiální obchodní zásilka směřovaly na Slovensko, kde se mlely a dále připravovaly.

Poté ukryté v balících od potravin či elektroniky putovaly do Karviné. Vyrobený pervitin kurýři převezli do severních Čech a následně k německým zákazníkům.

„Šlo o velkokapacitní laboratoř, jejíž velikost se již rovnala průmyslové produkci. Zcela se vymykala jiným ilegálním laboratořím odhalovaným v regionu,“ uvedl již dříve ředitel Národní protidrogové centrály Policie ČR Jakub Frydrych s tím, že tento případ byl svým rozsahem zcela ojedinělý. Laboratoří prošel pervitin za přibližně sedmdesát milionů korun.

Gang se podařilo zadržet v rámci akce s krycím názvem Gorola-sung. Zatýkání se zúčastnilo několik krajských zásahových jednotek, celníci a vojenská policie.

Souzená skupina byla součástí mezinárodního gangu čítajícího na čtyřicet lidí. Někteří si již vyslechli tresty v Polsku a na Slovensku.

Záběr kamery.
VIDEO: Viděl, ukradl, ujel. Poznáte bicyklového zloděje?