Obě udusil igelitovým sáčkem. Podle žaloby nezvládl dlouhodobý stres související s péčí o obě ženy. Jejich usmrcení bral jako vysvobození pro všechny. 

Lékařská pohotovostní služba při Městské nemocnici Ostrava (Fifejdy), 11. února 2020 v Ostravě.
Skončí zubní pohotovost v Ostravě? Ročně ji využívá 18 tisíc lidí

V prosinci 2018 ho Krajský soud v Ostravě uznal vinným z dvojnásobné vraždy. Vyměřil mu patnáct let vězení, což je na samé spodní hranici trestní sazby, jež činí patnáct až dvacet let.

ZABITÍ

Muž a jeho dva synové se odvolali k Vrchnímu soudu v Olomouci, který vloni v květnu rozhodl o změně právní kvalifikace na zabití v silném rozrušení. Na základě toho pak došlo ke snížení trestu z patnácti na deset let.

S tím ale nesouhlasil žalobce, který podal dovolání k Nejvyššímu soudu. A ten mu dal za pravdu s tím, že ke změně právní kvalifikace nebyl důvod. Nejvyšší soud současně zrušil rozhodnutí vrchního soudu. 

Vrchní soud v Olomouci 11. února 2020 projednával případ lékařů Tomáše P. (vlevo) a Zdeňka P. (vpravo).
Lékaři z Ostravy půjdou do vězení, navíc nesmějí ordinovat

Během nového odvolacího řízení pak ve středu olomoucký vrchní soud potvrdil verdikt krajského soudu a muži za dvojnásobnou vraždu ponechal původní patnáctiletý trest.

„Vycházeli jsme ze závazného právního názoru Nejvyššího soudu, který zrušil naše předchozí rozhodnutí. Nejvyšší soud vyslovil právní názor, že muž nebyl ve stavu omluvitelného hnutí mysli způsobeného silným rozrušením. Na základě tohoto právního názoru je nutné jeho jednání posoudit jako trestný čin vraždy spáchaný na dvou osobách. Z tohoto pohledu trest uložený soudem prvního stupně ve výměře patnácti let považujeme za přiměřený,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik.

ANDĚL ŽIVOTA

Tragédie se odehrála v dubnu 2018 v rodinném domě v Ostravě-Svinově. Rostislav K. se slzami v očích u soudu vypověděl, že manželka byla jeho anděl života. „Žili jsme spolu šťastně pětatřicet let. Nikdy si na nic nestěžovala,“ uvedl.

Zlom nastal v roce 2014, kdy ji postihla mozková příhoda, po níž ochrnula a stala se imobilní. Zlepšení nepřinášel ani pobyt v rehabilitačním zařízení, odkud si ji manžel brával na víkendy i delší dobu. Kromě toho pomáhal nemocné tchyni, jež měla přes osmdesát let. Zajišťoval nákupy, staral se o dům.

Postupně však přestal situaci zvládat. Nakonec v něm dozrálo rozhodnutí, že usmrcením obou žen vše vyřeší. Přemýšlel i nad sebevraždou. Nejprve zabil tchyni, které ještě předtím řekl, že takto se už dále žít nedá. Poté se vydal do přízemí k nemohoucí manželce. S omluvou a se slovy, že to pro všechny bude vysvobození, ji udusil.

„Řekl jsem jí, promiň. Cítil jsem takové zvláštní uvolnění, všechno ze mě spadlo,“ vypověděl muž.

Verdikt vrchního soudu je pravomocný. 

Vaclav Varaďa.
Varaďa tvrdě o stavu hokejové mládeže v Česku: Musíme mnohé změnit!