První případ úmrtí v souvislosti s metanolem se objevil už letos v květnu. V Ústavu soudního lékařství při fakultní nemocnici proto ověřili přes sto padesát vzorků odebraných při pitvách od června do září. Metylalkohol se v žádném z nich nepotvrdil.

Švestková vodka z ostravské likérky

Kolik vzorků pitev jste museli zpětně prověřit?

Toxikologickou analýzou jsme prověřili zpětně zhruba 155 vzorků biologického materiálu. Chtěli jsme mít úplnou jistotu, považovali jsme to za naši povinnost, že jsme nějaké případy nepřehlédli, že skutečně vše začalo až v září.

Odhalily zpětné prověrky pitev další otravy metylalkoholem?

Ne. Mohu s jistotou říci, že vlna otrav v Moravskoslezském kraji přišla až v září.

V květnu už ale na otravu metanolem zemřela v Havířově starší žena…

Smrt starší ženy s těmito případy nijak nesouvisela. Zřejmě se náhodně dostala do styku s nekvalitním alkoholem. Neumíme si to jinak vysvětlit. Příval či zásadní vlna přišla skutečně až 3. září. V té době se nám objevilo hned několik úmrtí v souvislosti s metanolem.

Jak vůbec probíhalo zpětné ověřování?

V rámci akreditačního řízení jsme povinni uchovávat biologický materiál v chladnici na našem oddělení. Můžeme ověřit každou analýzu. Po dobu jednoho roku uchováváme také záznamy plynových chromatografií.

Kolik už v Moravskoslezském kraji zemřelo na otravu metylalkoholem lidí?

V krajských nemocnicích zemřelo už deset lidí, u kterých je potvrzeno, že se otrávili metanolem. Čtrnáct pacientů zůstává nadále v nemocnicích. Mnozí z nich jsou stále v kritickém stavu.

Kdy jste se naposledy setkal s otravou metanolem?

Někdy před pětadvaceti lety. Obecně je otrava metanolem velmi vzácná věc. S čistým metanolem jsme se v novodobé historii vůbec nesetkali.

Jakými testy se prokáže, že příčinou smrti je metanol?

Plynovou chromatografií.

Jakým způsobem jste testovali „staré" vzorky?

Jednalo se o druhé čtení chromatogramů, to znamená výsledků plynové chromatografie.

Dá se podle výsledků laboratorních rozborů zjistit, jaká byla koncentrace metanolu, který zemřelí vypili? Šlo v některých případech třeba i o čistý metanol?

Bezpečně se to určit nedá, některé vzorky ovšem vykazovaly vysokou koncentraci metanolu.