Od začátku tohoto týdne denní počty nových případů zatím stoupaly. V pondělí jich přibylo 191 a v úterý 281, tedy o 35 méně než ve středu. Více než 300 případů covidu-19 za den odhalily laboratoře od začátku epidemie sedmkrát, z toho třikrát v srpnu. Rekord drží 27. březen s 377 nově nakaženými.

Nejvíce nakažených za posledních sedm dní je v přepočtu na 100 tisíc obyvatel na Uherskohradišťsku, a to více než 42. Následuje okres Plzeň-sever se 40 případy a Praha, kde je kolem 31 nakažených na 100.000 obyvatel za poslední týden. Nad 25 je tento údaj ještě na Hodonínsku, Opavsku, Strakonicku, Havlíčkobrodsku a Pardubicku.

Zleva předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rouškách
Babiš s Vojtěchem probere nařízení o rouškách. Některým pravidlům nerozumí

Testů na koronavirus bylo ve středu podobně jako v předchozích dvou dnech provedeno kolem 7000, jejich celkový počet včetně opakovaných u stejného člověka přesáhl 820.000. Z testovaných lidí se ve středu nemoc prokázala u 4,4 procenta, kolem čtyř procent se číslo s výkyvy drží v posledním víc než týdnu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes odpoledne ohlásil třetí změnu pravidel pro nošení roušek za čtyři dny. Pravidla budou platit od září. Zástupci opozice mluví o cirkusu a amatérismu, zástupci dotčených škol a restaurací o zmatku, chaosu a vyvolávání paniky.,

Koronavirus a děti - Ilustrační foto
Koronavirus napadá i děti. Neprojevuje se u nich, ale přenášejí ho, říká studie

Zakrývání nosu a úst nebude podle poslední verze pravidel povinné ve školách, obchodech, restauracích a službách pro zákazníky, jako jsou kadeřnictví a pedikúra. Roušky tak lidé budou muset mít v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a u říjnových krajských a senátních voleb. Znovu se epidemická situace zhodnotí koncem září, řekl Vojtěch.