Osamělost, přemíra odpovědnosti, obavy z budoucnosti. Zhruba tak by se daly shrnout pocity samoživitelek a samoživitelů krátce po rozvodu. A k tomu se často druží i neschopnost státu vymoci z jejich expartnerů dlužné výživné.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Pomoc pro matky samoživitelky. Vláda schválila návrh zákona o náhradním výživném

Spory o ně se pak táhnou často celé roky. „Jedna žena a jeden muž líčili svoji frustraci a pocity bezmoci, které se dostavily poté, co se jim konečně podařilo domoci spravedlnosti, a přišla amnestie, kvůli níž děti přišly o své nároky na dlužné částky na výživném,“ popisuje osudy některých z nich publikace Neúplné rodiny, již zpracovali autoři z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

Zcela bez rodiče

Problém není ojedinělý. „Přibližně pětina dětí nedostává výživné vůbec,“ konstatují autoři publikace, která vychází z velkého průzkumu provedeného mezi samoživiteli. Dalších 17 procent nezdárných rodičů platí nepravidelně nebo méně, než jim určil soud.

Největšími hříšníky přitom v tomto směru nejsou rozvedení partneři, ale ti, kteří spolu nikdy nežili ve společné domácnosti. Méně časté je neplacení alimentů v okamžiku, kdy se na jejich výši dohodnou rodiče sami a nerozhodne o ní soud.

Exekuce. Ilustrační foto.
Lidem hrozí kvůli koronaviru exekuce. Je třeba jednat rychle, míní odborníci

Problém nezájmu o vlastní děti je přitom daleko širší. Téměř čtvrtina dětí z neúplných rodin se vůbec nevídá s rodičem, s nímž nežijí. Asi stejné množství ho nepotkává ani pět dnů do měsíce.

Zálohované výživné

K tomu se druží i další problémy, s nimiž se neúplné rodiny potkávají. Například nízké příjmy. To vede k tomu, že se více než pětina z nich obrátila na poskytovatele nebankovních půjček. Ty ale často mívají vysoké úroky i poplatky.

Zemědělci na Litoměřicku
Následky krize: Lidí bez práce přibývá, záchranou jsou teď brigády v zemědělství

Pomoci samoživitelkám má zálohované výživné, tedy situace, kdy by za nezdárné rodiče platil stát. A to zhruba ve stejné výši, jakou stanovil soud. „Maximální částka bude zastropovaná na třech tisících korun,“ komentuje Andrea Vašáková z tiskového odboru ministerstva práce návrh schválený vládou.

Asi nikoho nepřekvapí, že se pro zálohované výživné v průzkumu vyslovily tři čtvrtiny samoživitelů. Tato podpora však je podmíněná. Více z nich by bylo raději, kdyby se státu povedlo peníze vymoci z bývalého partnera, který neplatí.