Přes den očekávají meteorologové další sněžení a zesilovat bude i vítr. "V horských oblastech už fouká nárazový vítr, takže se na silnících tvoří sněhové jazyky. Mají na výšku do 20 centimetrů, takže se dají projet i s osobním autem. Samozřejmě to pluhujeme," řekl ČTK Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Opatrní by měli být podle něj motoristé také při cestě na Frýdlantsko, při silnějším větru se často tvoří sněhové jazyky i na silnici 13.

Pro nákladní dopravu je kvůli námraze uzavřena strmá šumavská silnice ze Zelené Lhoty do Železné Rudy. Kvůli překládce nákladu z havarovaného nákladního automobilu se přechodně uzavřela silnice první třídy u Babylonu na Domažlicku na hlavním tahu do Německa. Nehoda dvou nákladních aut zastavila ve směru na Prahu provoz na dálnici D5 na Tachovsku.

Úterní a středeční nehody na Vysočině.
Sněžení na Vysočině: čtyři zranění při čelní srážce a problémy kamionů v kopcích

Nehoda kamionu uzavřela také silnici třetí třídy mezi Srbskou Kamenicí a Růžovou na Děčínsku. Další nehodu kamionu mají silničáři nahlášenou u Hory Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Na Děčínsku hasiči odklízeli spadlé stromy z komunikací. Na Vyškovsku je kvůli počasí uzavřena pro vozidla nad 12 tun silnice mezi obcemi Drnovice a Podomí.

Na Zlínsku a Vsetínsku na silnicích mnohde leží rozbředlý sníh, ve vyšších polohách uježděná vrstva sněhu posypaná drtí. Podobná je situace v Beskydech nebo na Vysočině, kde měly v noci problémy kamiony mezi Jemnicí a Chotěbudicemi na Třebíčsku, k ránu mezi Těchobuzí a Pacovem na Pelhřimovsku.

Sněhové jazyky i závěje

Například u nehody u Malčína na Havlíčkobrodsku museli zasahovat i hasiči. „Automobil skončil v příkopu. Vše se naštěstí obešlo bez zranění,“ sdělila mluvčí hasičů Petra Musilová.

„Je nutné, aby řidiči přizpůsobili jízdu stavu a povaze vozovky, adekvátně snížili rychlost jízdy, věnovali se plně řízení, dodržovali bezpečnostní vzdálenost mezi vozidly a v neposlední řadě vozidlo před započetí jízdy očistili od sněhu, včetně zajištění dostatečného výhledu z automobilu,“ varovala policejní mluvčí Stanislava Rázlová.

Mrazivé zimní počasí. Ilustrační foto.
Mrazivé počasí v Česku bude pokračovat. Teploty mohou klesat k minus deseti

Sněhové jazyky se podle silničářů mohou tvořit i v Krkonoších nebo Orlických horách, na Orlickoústecku a ve vyšších polohách na Chrudimsku, Šumpersku, Prostějovsku nebo Blanensku. Na Prachaticku kvůli větru vznikaly na vozovkách závěje.

Před sněhovými jazyky na silnicích na Tachovsku, jižním a severním Plzeňsku nebo na Klatovsku varoval dispečer zimní údržby Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Jiří Slapnička. "Situace je dnes ráno v porovnání s úterním večerem už klidnější. Zejména ve vyšších polohách je ale třeba jezdit s maximální opatrností," dodal.