Více než 300 nových nemocných covidem-19 za den odhalily laboratoře od březnového začátku šíření onemocnění v Česku zatím osmkrát, z toho čtyřikrát v srpnu. Dosud naposledy to bylo ve středu. Ministerstvo zdravotnictví, hlavní hygienička Jarmila Rážová i premiér Andrej Babiš (ANO) poukázali na to, že nadále zůstávají nízké počty hospitalizovaných a lidí s těžkým průběhem nemoci. Podle ministerstva i Rážové souvisí vyšší počet odhalených případů také s testováním, kdy se prověřují hlavně lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženými.

Ministr školství Robert Plaga
Robert Plaga: Školní rok nebude takový jako v únoru

Testů bylo v pátek provedeno 8432, nejvíc za poslední dva týdny. Průměr za všední dny v posledních dvou týdnech je přes 7100 testů denně, o víkendu se obvykle testuje méně a také počty nových případů bývají nižší. Z testovaných bylo v pátek pozitivních šest procent, což bylo nejvíce téměř za měsíc.

V nemocnicích se s covidem-19 aktuálně léčí 116 lidí, 22 z nich potřebuje intenzivní péči. Počet hospitalizovaných se proti popůlnočním číslům zvýšil o osm, aktualizovaná čísla ministerstva zdravotnictví ukazují proti čtvrtku nárůst o jednoho pacienta v nemocnici. Počet hospitalizovaných mezi stovkou a 120 hlásí ministerstvo zdravotnictví v posledních čtyřech týdnech, na přelomu března a dubna byly údaje i čtyřnásobné. Zemřelí s koronavirem za pátek přibyli tři, od začátku týdne se počet zvýšil o 13 úmrtí.

Aktuálně nemocných bylo víc než 5000 podle tehdejších čísel ministerstva zdravotnictví už počátkem srpna. Revidované údaje ale ukazují, že nynějších 5182 aktuálně nemocných je zatím nejvíc. U výrazné většiny nakažených je průběh nemoci mírný.

Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je nově na severním Plzeňsku, víc než 52. Následuje Kolínsko se 45 a Uherskohradišťsko se 37 případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Nad 30 je tento údaj ještě v Praze, bez nových případů za posledních sedm dní není aktuálně žádný okres. Ohniska nákazy nejsou velká, ale jsou rozšířená poměrně plošně, uvedl dnes epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Začátek školního roku

Česko se nyní připravuje na zářijový návrat dětí a studentů do škol, který by mohl podle epidemiologů situaci s covidem-19 v Česku zhoršit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nejprve ve středu ohlásil přísnější pravidla pro nošení roušek od září, ve čtvrtek je po jednání s Babišem zmírnil. 

Hlavní lázeňská kolonáda v Mariánských Lázních z devatenáctého století, neboli kolonáda Maxima Gorkého, je nejdelší v České republice. Měří úctyhodných 180 metrů.
Ministerstvo vypsalo výzvu COVID lázně, žádosti začne přijímat v pondělí

Zástupci sněmovní opozice v té souvislosti vyjadřují pochybnosti o tom, že o pravidlech rozhodují odborníci, jak dosud tvrdil premiér. Babiš v rozhovoru pro dnešní Právo uvedl, že v minulosti vláda epidemiologům do opatření proti covidu-19 zásadním způsobem nemluvila, v nynější fázi je ale vedle ochrany lidí třeba také udělat maximum pro návrat do normální situace. 

Přehled deseti dní s nejvyšším nárůstem počtu potvrzených případů nákazy od 1. března:

Datum Počet případů
21. srpna 506
27. března 377
3. dubna 334
13. srpna 329
7. srpna 323
19. srpna 316
31. března 308
28. června 305
8. dubna 295
25. března 292

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví