Rezervace termínů bude možná přímo přes Centrální rezervační systém, který ve čtvrtek představili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), případně na telefonní lince 1221. 

Kde se na stránkách registrovat:
registrace.mzcr.cz
crs.uzis.cz

Při vstupu do formuláře je nutné zadat telefonní číslo, na které zájemci přijde kód pro potvrzení, což je bezpečností opatření proti neoprávněnému přihlašování do počítačových programů. Přihlášený bude poté zadávat jméno, trvalé bydliště, rodné číslo a číslo a název své zdravotní pojišťovny, vybere také preferované místo, kde se chce nechat očkovat.

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný
Kvůli protekci u očkování skončil šéf zdravotního úřadu. Blatný: Budu to šetřit

Až očkovací centrum vypíše první volné termíny, bude si je moci přihlášený zájemce rezervovat. Bude na to registračním systémem upozorněn pomocí SMS a přijde mu další kód, kterým svou rezervaci potvrdí. Vybírat si rovnou bude termín pro obě dávky. 

Lidé podle Blatného dostanou certifikát o provedené vakcinaci. „Certifikát občan obdrží od očkovacího místa v tištěné i elektronické podobě,“ upřesnil Blatný. Heslo k certifikátu zaslaného e-mailem dostanou lidé prostřednictvím SMS.

Vakcinace 15 minut, poté v čekárně 30 minut

InfografikaZdroj: Deník

Podle vládní strategie bude trvat očkování jednoho člověka proti koronaviru zhruba čtvrt hodiny. Z toho administrativa spojená s podáním vakcíny, například vyplnění dotazníku, zabere asi pět minut, sedm minut má trvat vyšetření lékařem, který rozhodne o tom, zda ho člověk může podstoupit, a další tři minuty potrvá vpíchnutí dávky.

Další půlhodinu pak bude muset člověk počkat v čekárně, kdyby se mu náhodou udělalo špatně.

Tak bude podle metodického pokynů pro očkování, jež včera schvalovala vláda, vypadat průběh návštěvy na očkovacím místě.

Prozatím dostalo podle oficiálních údajů vakcínu asi 62 tisíc lidí. Do Česka přitom dorazilo 169 tisíc dávek. Podle prohlášení ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) tak v tuto chvíli zatím nejsou potřeba velkokapacitní očkovací centra. Důvodem je, že zatím nejsou k dispozici velké dávky vakcín. „Velkokapacitní centrum má smysl jen tehdy, když máte v České republice dávky na měsíc,“ tvrdí ministr.

Obří očkovací centra tak podle něj přijdou na řadu později. „V prvních dvou měsících se do České republiky dostanou vakcíny pro 630 až 650 tisíc osob,“ uvedl Blatný.

V záložní nemocnici na BVV začalo očkování proti covidu 19.
Očkování v Česku pod palbou kritiky: zaostáváme za Slováky i Poláky

V lednu a únoru tak podle něj lékaři a zdravotníci mezi prvními naočkují například nejstarší důchodce.

Od pátku by se přitom mohli na očkování registrovat lidé starší osmdesáti let nebo nově i zdravotníci.

„Vzhledem ke změně, se kterou ministr na návrh komory souhlasil, zpřístupníme již od 15. ledna parametr povolání, kde zájemce o očkování z našich řad bez ohledu na svůj věk uvede, že je zdravotník,“ potvrdil systém prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Chvíle čekání

To, že se důchodci zaregistrují (návod najdete v grafice v tomto článku), ale neznamená, že se dostanou na řadu okamžitě. „První termíny uvolněné rezervačním systémem nemusí být stejné ve všech krajích, protože záleží na tom, jak ho naplní očkovací centra,“ dodal Blatný. Budou muset počkat, až na ně v celém systému dojde řada.