Sestupný trend potvrzují data Českého statistického úřadu. „Počty ovcí se meziročně snížily o 4,9 procent na 174 tisíc kusů,“ přibližuje data k dubnu 2022 mluvčí úřadu Jiří Cieslar. Ještě před deseti lety přitom úřad zachytil stoupající počty. V roce 2010 vychovali farmáři bezmála 197 tisíc,o pět let později to bylo více než 231 tisíc. Prudký pokles nastal v roce 2020. 

A ačkoli by se mohlo zdát, že je na vině covid, podle chovatelů jsou důvody jiné. „Dopady covidu byly spíš bezvýznamné, chovatelům se podařilo najít zákazníky a tuto dobu překlenout. Tím hlavním problémem je návrat vlka do krajiny, který se vyskytuje, vyjma několika regionálních výjimek, v podstatě už ve všech horských oblastech,“ říká předseda Svazu chovatelů a koz Richard Konrád.

Snímek vlka před obcí Vlčice v Rychlebských horách.
Návrat šelmy. V Rychlebských horách žijí vlci, dokazují nová videa

Nemyslí tím jen početní úbytky po jednotlivých útocích, ale především ztrátu motivace u farmářů, která vede k tomu, že chovy ovcí ruší a nahrazují jinými zvířaty. „Pokud vlk ovce zabije, není to konečný účet za útok. Stáda rozežene, další kusy jen zraní. Obvyklé je, že po napadení farmáři nacházejí další ještě živé potrhané ovce, ze kterých visí střeva a musí jejich trápení ukončit. Je to psychicky náročné a někteří toho prostě mají dost,“ popisuje Konrád.

Z hlediska technického zabezpečení i dalších nutných úkonů je pro farmáře jednoduší chovat masný skot, u kterého nemusí například řešit stříhání srsti a péči o paznehty jako tomu je u ovcí. Narůstající oblibu skotu potvrzují opět čísla. „Stavy skotu celkem rostou již třetím rokem, k 1. dubnu 2022 se meziročně zvýšily o 1,1 procenta na 1 421 tisíc kusů,“ doplňuje mluvčí ČSÚ Cieslar. Nárůst se týká především masných krav, počty dojnic stagnují.

Zdroj: Youtube

Pětadvacet útoků za tři měsíce

Útoky vlků a způsobené škody monitoruje Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky. V roce 2021 zaznamenala 48 napadení hospodářských zvířat, což bylo méně než v roce 2020. „Celková výše vyplacených náhrad se snížila o více než 850 tisíc korun oproti roku 2020. Na mnoha místech republiky preventivní opatření dobře fungují a po jejich zavedení či vylepšení chovatelé nemají žádné škody,“ doplňuje ke statistice vedoucí oddělení druhové ochrany živočichů AOPK Jindřiška Jelínková.

V letošním roce si ale vlci servítky neberou. Pouze do konce letošního března už chovatelé nahlásili útoků pětadvacet.

Ve statistice ale zatím chybí devastační útoky, které podnikají vlci soustavně na Jablunkovsku a blízkých vesnicích v Beskydech. Od poloviny června tu usmrtily šelmy sedm desítek ovcí. Nepomáhají ani elektrické ohradníky, kterými vlci přeskočí ani přítomnost pasteveckých psů. „K útoku na ovce už došlo i za bílého dne, nedaleko mateřské školky,“ doplňuje Richard Konrád.

Srna nalezená na Vacovsku.
V jižních Čechách útočila smečka vlků. Za noc strhla dvacet ovcí

Přestože je vlk chráněné zvíře, je za určitých podmínek možné povolit jeho odstřel. V ten teď doufají beskydské samosprávy. „Místní starostové teď čekají na vyjádření krajského úřadu, požádali ho o povolení útočící zvířata střílet. Chovatelé zatím většinu stád přesunuli z pastvin k rodinným domům. Ale i tam si vlci troufnou,“ uvádí na sociálních sítích jablunkovská radnice. 

Odborníci hledají řešení

Situaci proto začnou řešit také odborníci a ministerstvo životního prostředí. „Podle informací, které má AOPK ČR k dispozici, situaci vyhodnocuje jako závažnou,“ uvádí AOPK. „Pro rychlé řešení obdobných problematických situací AOPK ČR v souladu s Programem péče o vlka obecného společně s MŽP připravila takzvaný Pohotovostní plán pro řešení situací při výskytu problematických jedinců vlka obecného. Rozhodnutí o způsobu, jak problematickou situaci řešit, budou mít takzvané krizové štáby,“ doplňuje agentura. Předpokládá se, že plán schválí v srpnu. Krizové štáby mají tvořit zástupci AOPK, veterinární správy, policie a myslivci zastřešení Českomoravskou mysliveckou jednotou.