Zajímavý je i pohled na jednotlivé okresy, kde si nejvíce polepšili lidé z Karviné (+ 914 korun), naopak nejméně dostali přidáno lidé na Bruntálsku (+ 863 korun).

Čeští penzisté se mohou těšit, že se jim budou důchody zvyšovat také v tomto roce. Návrh na průměrné přidání o 900 korun, se kterým přišel premiér Andrej Babiš, koaliční partner (ČSSD) podporuje. „Senioři si zaslouží důstojné penze, a proto předložím do meziresortního připomínkového řízení změnu příslušné legislativy,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Zda se valorizace důchodů vyšplhá opět přes 900 korun, není ale jasné. Ministryně financí Alena Schillerová totiž reagovala, že penze by mohla vzrůst „jen“ o 750 korun. „Podle posledních propočtů mého týmu vypadá asi na 750 korun, což je částka, se kterou já počítám ve státním rozpočtu na rok 2020,“ dodala Schillerová.

Propast mezi penzemi mužů a žen se po letošní rekordní valorizaci ještě více prohloubila. Dámy od státu dostávají v průměru o 2,5 tisíce korun měsíčně méně než jejich partneři.

Důchodci dostali na začátku roku přidáno nejvíc za poslední roky, v průměru 901 korun měsíčně. Nově tak berou 13 319 korun. A ti penzisté, kterým bylo více než 85 let, mají na přilepšenou další tisícovku.

Zdroj: Redakce

Deník se u té příležitosti podíval na to, jak se poslední zvýšení projevilo v každém z okresů – a to jak u mužů, tak i žen zvlášť.

Ukázalo se, že nezamýšleným důsledkem valorizace bylo další prohloubení už tak velké mezery v důchodech dle pohlaví.

Ilustrační foto.
Mají mít ženy stejné důchody jako muži? Čtenáři mají zcela jasno

Praha versus Znojmo

Nejvyšší „sólo“ starobní důchody pobírají senioři v hlavním městě. Průměrný pražský důchod vyskočil přes 14 tisíc korun měsíčně.

Naopak v okrese Znojmo chodí penzistům od státu skoro o dva tisíce korun méně než v hlavním městě.

Když se ale zanalyzují důchody po valorizaci zvlášť pro muže a zvlášť pro ženy, jako „nejbohatší“ penzisté se ukážou pánové (zejména bývalí havíři) z Karvinska. Ti dostávají v průměru 16 109 korun.

Dámy mají smůlu. Zase

Právě na příkladě okresu Karviná se dají názorně ilustrovat obří rozdíly v důchodech mužů a žen. Tamní dámy berou téměř o pět tisíc korun méně než jejich partneři. V celé republice jsou pak starobní „sólo“ důchody žen o 2,5 tisíce nižší než mužů.

Ilustrační foto.
Alimenty dluží méně a méně rodičů. Průměrný dluh ale stále činí 92 tisíc korun

Lednová valorizace tento rozdíl o dalších desítky korun prohloubila. Je to logické: penze se zvyšovaly oběma pohlavím podle stejného procentuálního klíče, a dámy s nižšími důchody tak dostaly přidáno méně.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si nicméně nyní nechala vypracovat zprávu o příčinách rozdílných úrovní důchodů. Co z ní vyplynulo?

Komise pro spravedlivé důchody by se měla zabývat možnostmi, jak srovnat rozdíly penzí.
Mezi sedm navrhovaných řešení patří například paušální zvýšení důchodu za každé vychované dítě o pevnou částku či zavedení diferencované valorizace důchodů žen a mužů.

Zemědělská půda mizí kvůli továrnám i skladům. Ale především kvůli bytům

Jak bude příští rok

Politici, konkrétně dvě ministryně se už také začaly dohadovat, o kolik by měli penzisté dostat přidáno od příštího roku.

Jana Maláčová prosazuje opět částku alespoň 900 korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je pro zvýšení penzí maximálně o 750 korun.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Kolik nás kde žije: která města a vísky postupně vymírají. A kde lidé přibývají