Zatímco v roce 2020 pojišťovny vykázaly zisk 14,4 miliardy korun, loni už to podle České národní banky bylo 28,6 miliardy korun. „Za ekonomickými výsledky pojišťoven stojí především další růst trhu ve všech segmentech, především v oblasti neživotního pojištění a jednorázový pozitivní vývoj škod souvisejících s nízkou mobilitou během covidových opatření,“ uvedla mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Pavlisová.

Analytik společnosti XTB Štěpán Hájek za dobrými výsledky vidí i vyšší efektivitu. „Například u společnosti VIG pomohlo zaměření na digitalizaci produktů. Ta získala více pozornosti kvůli pandemii,“ přiblížil.

Peníze, bankovky - ilustrační foto
Vláda pomůže domácnostem s příjmem do milionu ročně. Dá jim pět tisíc za dítě

Na výši zisků pojišťoven se ovšem podepsala také inflace, protože některé společnosti táhly k vyšším ziskům i zvyšující se ceny. Hájek nicméně pokládá za jeden z hlavních důvodů také nižší nehodovost motorových vozidel, jejichž majitelé v době pandemie jezdili méně. „Nižší pojistné plnění se pak výrazně projevilo v poklesu nákladů,“ doplnil analytik.

Pojišťovny Allianz a Pillow proto vracely svým klientům peníze za neujeté kilometry. „V datech vidíme, že v minulých letech více než třetina klientů najela méně, než odhadovala. To je mnohem více, než je v běžných letech. Například lidé, kteří odhadovali roční nájezd deset tisíc kilometrů a najeli méně, dostali v průměru vráceny peníze za tři a půl tisíce neprojetých kilometrů,“ upřesnil člen představenstva Pillow Martin Podávka.

Podle něho je přitom vrácení peněz nadále aktuální. Pandemie sice skončila, ale výrazně zdražily pohonné hmoty. „Očekáváme, že část lidí bude opět jezdit méně, bude více využívat home office a tak dále,“ vysvětlil.

Většina pojišťoven se peníze vracet nechystá

Tato praxe není ve světě ojedinělá a jako novinka se objevuje v posledních pěti letech. Nejedná se ovšem vždy o lidumilství. Řada pojišťoven začala vracet peníze až na nátlak spotřebitelských organizací.

Naprostá většina z jednačtyřiceti českých pojišťoven se ale k nějaké dobrovolné vratce nechystá. „Jiné roky byly pojišťovny například v souvislosti s povodněmi v hlubokých ztrátách a podle této logiky by naopak měly v případě nepříznivého vývoje škod požadovat po klientech doplatky,“ argumentuje Pavlisová.

Tankování benzinu
Paliva v Česku znovu zdražují. Litr nafty nyní stojí téměř 45 korun

Jestli hubenější roky pro pojišťovny přijdou, zatím není jasné, ale Hájek předpokládá, že tempo růstu zisků přinejmenším zpomalí. „Lidé budou držet zkrátka výdaje například na pojistné majetku, aby svou potřebu koncertovali na důležitější útraty. Především pokud budou ceny držet tempo s inflací,“ řekl ekonom.

Letos vývoj ovlivní i nejistota na finančních trzích kvůli válce na Ukrajině. „Podepsat se do trhu mohou další neočekávané události jako živelné pohromy,“ dodala Pavlisová.