Vystrčil připomněl i útok z Nice z minulého týdne, při kterém u kostela zemřeli tři lidé. "Ano, covid-19 je nebezpečný, ale události v Nice a ve Vídni jsou útokem na samotné základy evropské civilizace," zdůraznil šéf Senátu.

Dodal, že nelze jen přihlížet. "Proti terorismu se musíme tvrdě postavit, musíme bojovat a trvale hájit svoji svobodu a hodnoty. Jinak je ztratíme," napsal.

Policejní operace ve Vídni v noci po útoku střelců v centru města, 3. října 2020
Teror ve Vídni si vyžádal čtyři oběti. Útočník byl již v minulosti odsouzen

Šéf ODS Petr Fiala dodal, že s terorismem se nelze smířit. "Musíme ochránit občany a všemi prostředky bránit tomuto brutálnímu a odpornému násilí. Myslím na všechny oběti a jejich rodiny," uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí večer na sociálních sítích uvedl, že chce vyjádřit solidaritu všem lidem v Rakousku a kancléři Sebastianu Kurzovi. Metnar dnes popřál upřímnou soustrast pozůstalým po obětech útoku. "Proti terorismu je nutné bojovat a pachatele tvrdě potrestat," uvedl.

Teroristé zaútočili na evropské hodnoty. Ty musíme i společně s muslimy ubránit

Předseda Pirátů Ivan Bartoš míní, že je nutné odstřihnout financování fundamentalistických imámů působících na území jiných států. "Důležitou roli hraje silná spolupráce evropských a mezinárodních bezpečnostních služeb. Díky jejich práci se ve veliké míře daří podobným neštěstím předcházet. Ale podstatná je i role demokratických zemí v regionech, kde konflikty živí militantní nálady," napsal. Proti teroru je třeba zakročit tvrdě, stejně tak je důležité efektivně řešit jeho příčiny, dodal.

Zbabělý čin 

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že nenávist, násilí a šíření strachu nemají v Evropě místo. "Upřímnou soustrast pozůstalým obětí útoku ve Vídni a brzké zotavení zraněných," dodala. Předseda senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Drahoš (za STAN) uvedl, že útok ve Vídni je dalším z řady zbabělých činů proti základním hodnotám naší civilizace. "Útočit v době koronaviru, navíc v den Památky zesnulých, považuji za mimořádně ohavné. Takové zlo nesmí mít v Evropě místo!" napsal.

Rakouský policista hlídkuje 3. listopadu 2020 ve Vídni den po střeleckém útoku, v pozadí vjezd do garáží s rozbitými skly.
Svět vyjadřuje solidaritu Rakousku. Terorismus je náš společný nepřítel, zní

Podle předsedy SPD Tomia Okamury útoky v Rakousku a Francii potvrdily "zrůdnost masové imigrace a islamizace". "Hnutí SPD požaduje nemilosrdnou deportaci nelegálních imigrantů, nulovou toleranci ilegální imigrace a zákaz propagace islámské ideologie a islámského zahalování," napsal na twittteru.