Situace v souvislosti s koronavirem se podle Babiše nezlepšuje, takže o uvolňování zatím nemůže být řeč. „Zasedneme znovu zítra a budeme řešit spíše zpřísnění opatření,“ uvedl premiér.

Konkrétní opatření vláda projedná na čtvrtečním mimořádném setkání. „Nevím s jakými opatřeními přijdou resorty, které to mají za úkol. Ale určitě musíme zpřísňovat, není možné rozvolňování při takto vysokých číslech, i když to minulý týden vypadalo nadějně,“ řekl Babiš. Respirátory zůstávají prozatím pouze doporučené. 

Antigenní testování na covid-19 pro veřejnost v Nemocnici Pelhřimov.
Příznaky britské mutace koronaviru: lidé mají častěji kašel a bolí je v krku

Možný mimořádný příspěvek pro zaměstnance, kteří zůstanou kvůli koronavirové nákaze v karanténě, bude podle Babiše jednat tripartita v pondělí. „Zaměstnavatel musí mít zájem, aby se mu ten covid nedostal do firmy. Ale jsou údajně i firmy, které jednají jiným způsobem,“ uvedl premiér.

Kabinet bude podle Babiše řešit případné další kompenzace. Nejdříve je však nutné vyřešit stoupající počet hospitalizací v nemocnicích i vysoký počet nakažených seniorů. „Co se týče PSA, tak jsme ho ani moc neřešili, ten se musí samozřejmě upravit, ale teď tady zkrátka máme situaci, kdy musíme reagovat,“ vysvětlil.

Situace ve školách se měnit nebude

Žáci malotřídek, devátých tříd a studenti maturitních ročníků se od prvního února do lavic nevrátí. „Vzhledem k epidemiologické situaci se v provozu škol od 1. února nic nemění,“ informoval ještě během jednání vlády na twitteru minister školství Robert Plaga.

Biomedicínské výzkumné centrum Biocev ve Vestci na Praze-západ.
Nová zbraň proti koronaviru. Objev s podílem českých vědců budí velké naděje

Od začátku příštího měsíce se neotevřou ani skiareály, jak původně navrhoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Vláda o tomto bodu na dnešním jednání vůbec nehlasovala. Havlíček uvedl, že se situace v souvislosti s koronavirem nelepší a obezřetní jsou podle jeho slov i v okolních zemích.

Co také schválila vláda?
• přesun pěti miliard korun z rozpočtové rezervy armádě