Na zelenou barvu velikonočního piva již léta sází jihomoravské Starobrno. „Toto pivo vaříme již sedmnáct let. Jeho zelená barva je docílena kombinací několika faktorů, technologií, surovinami, výluhy a likérem,“ uvedla k pivu, které bude na čepu od 14. dubna, mluvčí pivovaru Ludmila Čechová.

Na Zelený čtvrtek přichystal chmelový mok stejné barvy pod názvem Jarní pivo i náchodský pivovar Primátor. „Letos jsme vyrobili přibližně 470 hektolitrů a věříme, že po dvou uplynulých letech zasažených množstvím restrikcí přijdou lidem na Zelený čtvrtek k chuti,“ nalákal ředitel pivovaru Petr Kaluža.

Rakovnický pivovar. Ilustrační foto.
Pivovar Bakalář v problémech. Kvůli ruskému majiteli přichází o zákazníky

Na odstín svátečního čtvrtku odkazuje svým speciálem i pivovar Lobkowitz, který na čep připravil Velikonoční Krasličák. „Naše speciální 14procentní zelené pivo, které symbolizuje svátky jara, obsahuje přírodní bylinné aroma,“ uvedla mluvčí pivovaru Martina Husková.

Velikonoční zelený ležák 11%, bude mít na pípě od čtvrtka 14. dubna i jihočeský minipivovar Zvíkov. „Na Velikonoce se vaří velké množství speciálů. Ležáky počínaje, barevnými pivy konče. Jedná se o pivo sudové. Minipivovary jsou založeny právě pro speciály v malých šaržích. Proto každý na Velikonoce něčím překvapí,“ řekl majitel pivovaru a zároveň prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.

Rodinný pivovar Bernard se inspiroval Bílou sobotou a v její barvě navařil svrchně kvašený ležák Bernard Pšenice. „Je to světlé pivo s krásnou vůní, ve které jsou cítit tóny hřebíčku a banánu,“ představil novinku vrchní sládek pivovaru Josef Vávra.

Bez barevné symboliky 

Bez barevné sváteční symboliky se obešly pivovary Staropramen, Plzeňský Prazdroj či Svijany.

Posledně jmenovaný pivovar však kromě svého „klasického“ speciálu vsadil na jiný velikonoční odkaz – kraslice. „Máme ležák Svátek. Nikdo však od nás nemůže očekávat, že pojedeme na vlně zelených piv. Do piva nedáváme žádné ingredience, které do něj nepatří. Ale hospodyňkám jsme naším novým designem ušetřili starost o zdobení kraslic. Tuto práci jsme udělali za ně,“ řekl s úsměvem sládek Svijan Petr Menšík.

Oktoberfest v Mnichově, ilustrační foto
Pandemii nepřežilo 25 minipivovarů. V Ceně sládků boduje jihočeský Transformátor

Zdroj: DeníkPlzeňský Prazdroj se v rámci Volby sládků spojil s Břevnovským klášterním pivovarem sv. Vojtěcha a společně uvařili speciál Popeleční Benedict, který odkazuje ke svatému Benedictu z Nursie, zakladateli benediktinského řádu, ke kterému patří i Břevnovský klášter. „Jedná se o polotmavou třináctku s lehkým zákalem a čtyřmi druhy sladu,“ informoval manažer Volby sládků Tomáš Drahoňovský.

Milovníci moků z Pivovarů Staropramen si o Velikonocích budou moci vychutnat speciál Bard z edice Speciály ze spilky. Toto pivo navařil Ostravar.  „Jedná se o hořké kvasnicové pivo připravené speciální metodou kroužkování. Výsledkem netradičního postupu je výjimečně hořké kvasnicové pivo s mnohem silnějším chmelovým aroma,“ uvedla ke speciálu mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.