„Česko se nachází v jedné z nejobtížnějších situací v Evropě. Počet pacientů s koronavirem rychle roste a ČR potřebuje zdravotnické vybavení k léčbě pacientů v nemocnicích. A my v této těžké době nenecháváme naše evropské přátele osamocené,“ oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Zdravotní sestry jsou nedílnou součáští péče o pacienty, nejen s koronavirem. Kvůli hlídání dětí teď některé z nich musely zůstat doma.
Nemocnice v Česku volají o pomoc. Vděčně berou dobrovolníky

„Z naší rezervy urychleně posíláme do Česka 30 plicních ventilátorů. Tuto rezervu jsme vytvořili na jaře, abychom se zásobili nezbytným zdravotnickým materiálem, který můžeme v případě potřeby poslat do evropských zemí. Jsme také v kontaktu s dalšími zeměmi EU, abychom mohli pro Českou republiku uvolnit ještě další ventilátory. Jsme v tom společně.“ dodala šéfka Komise.

Zásoby vytváří EU už od jara

„Od jara jsme nepřetržitě pracovali na tom, abychom se vyhnuli opakování situace z konce února, kdy byla celá EU ochromena bojem proti pandemii. Díky tomu vznikly zdravotnické rezervy „rescEU“.  Žádný členský stát už se nebude muset s koronavirovou nákazou potýkat osamoceně. V uplynulých měsících jsme již z evropských rezerv rozeslali do celé Evropy ochranné roušky. Plicní ventilátory posílá Evropská komise ale vůbec poprvé,“ uvedl Janez Lenarčič, komisař pro řešení krizí.

Růst počtu nakažených na počet obyvatel je v Česku vůbec nejhorší v Evropě a lze proto očekávat, že velmi brzy budou vyčerpány i české nemocniční kapacity, včetně ventilátorů pro pacienty s těžkým průběhem nemoci.

Testování na Covid-19 na Vysočině. Ilustrační foto.
Bolest v krku, teplota, kašel. Jak poznat angínu, chřipku a koronavirus

Ve strategickém záchranných zásobách EU jsou podle Evropské komise nyní různé druhy zdravotnického vybavení, jako jsou ochranné roušky nebo plicní ventilátory používané při intenzivní péči. Tyto zásoby jsou neustále doplňovány. Rezervy EU spravuje několik členských států, které jsou zodpovědné za nákup tohoto vybavení. Evropská komise financuje náklady na pořízení těchto rezerv, včetně skladování a přepravy.

Evropa proti koronaviruZdroj: Deník