Světová pozornost se k Japonsku upírá mimo jiné proto, že jeho metropole má od 24. července hostit letní olympijské hry. Jejich pořadatelé dnes uvedli, že jsou připraveni olympiádu uspořádat navzdory pokračující epidemii koronaviru.

V čínské provincii Chu-pej na nový typ koronaviru, který je označován jako Covid-19, doposud zemřelo 1310 lidí. Se započítáním středečních nově diagnostikovaných případů se v Chu-pej nákaza zjistila u 48.206 lidí. Celosvětově pak podle CNN počet infikovaných přesáhl 60 tisíc případů.

Cestující v ochranných maskách na nádraží v Pekingu
Epidemie zpomaluje. Nově infikovaných koronavirem je v Číně nejméně od ledna

Počínaje dnešním dnem začala provinční zdravotnická komise do statistik zahrnovat i případy, které byly diagnostikovány novými klinickými metodami. Podle dosavadního postupu by za středu počet nově nakažených činil 1508 případů, ke kterým komise připočítala dalších 13.332 případů označovaných jako klinické diagnózy. Úřady novou metodiku zdůvodnily tím, že to klinicky diagnostikovaným pacientům umožní přístup ke včasné léčbě.

Co přesně nové vedení statistiky znamená a jak se tím skokový nárůst bilance vysvětluje, není podle DPA jasné. Někteří analytici změnu hodnotí jako pochybný krok, který vyvolává otázky o slibu Číny jednat transparentně.

Provinční představitelé podle Reuters oznámili, že ke zjišťování infekce začali používat vypočetní tomografii (CT). Dosud čínské orgány umožňovaly jen testy ribonukleové kyseliny (RNA).

Nepočítá lidi bez příznaků

Již v úterý některá světová média informovala, že Čína do statistik zjevně nepočítá osoby, které jsou sice infikované, žádné příznaky nemoci se u nich ale neprojevily. Pro srovnání s dosud používanou metodou, oznámil Peking za úterý na pevninské Číně 97 úmrtí na koronavirus a 2015 nových případů s celkovým počtem 44 653 nakažených. Úterní bilance byla nejnižší za poslední dva týdny, ta středeční, která je omezena jen na Chu-pej, je naopak co do nárůstu rekordní. Čísla za celou Čínu budou teprve oznámena.

Velká cena Číny vozů formule 1 v Šanghaji. Na snímku jezdci Mercedesu Lewis Hamilton (vpředu) a Valtteri Bottas.
Strach ve světě sportu. Koronavirus mění plány, Velká cena Číny byla zrušena

V Chu-peji je podle CNN hospitalizováno přes 33 tisíc nakažených, 1437 z nich je v kritickém stavu, dalších 3441 lidí se zotavilo a bylo z nemocnic propuštěno.

Čínská média dnes mezitím uvedla, že se vyměnilo vedení komunistické strany v Chu-peji. Novým tajemníkem tamního provinčního výboru Komunistické strany Číny se stal bývalý šanghajský primátor Jing Jung, který nahradil Ťiang Čchao-lianga. Odvolán byl i Ma Kuo-čchiang, šéf strany v nákazou nejvíce postiženém Wu-chanu, který je hlavním městem provincie Chu-pej. Jeho úřad převzal Wang Čung-lin, stranický šéf ve městě Ťi-nan ve východní provincii Šan-tung. Reuters poukázal na to, že představitelé provincie Chu-pej s 60 miliony obyvatel čelí tvrdé kritice za to, jak k nákaze přistupovali.

Prodej aut v Číně prudce klesl  

Prodej osobních automobilů v Číně se v lednu kvůli dopadům epidemie propadl o 20 procent na 1,61 milionu vozů. Zaznamenal tak nejprudší pokles za osm let. 

Epidemie koronaviru potíže čínského automobilového sektoru ještě prohlubuje. Vloni prodej aut v Číně už druhým rokem za sebou klesl. Poptávku podkopává zpomalování růstu ekonomiky, ke kterému přispěl mimo jiné obchodní spor mezi Pekingem s Washingtonem.

Prezident Číny Si Ťin-pching.
Opatření proti koronaviru mohou ohrozit ekonomiku, obává se čínský prezident

CAAM už minulý měsíc uvedl, že výrobci aut si musejí zvyknout, že čínský automobilový trh nebude vykazovat vysoká tempa růstu jako v dřívějších dobách. Předpověděl také, že v letošním roce prodej aut v Číně klesne asi o dvě procenta.

Poradenská společnost LMC Automotive minulý týden varovala, že nový koronavirus by mohl snížit letošní prodej a výrobu automobilů v Číně o tři až pět procent, pokud bude epidemie pokračovat i ve druhém čtvrtletí. Epidemie koronaviru podle LMC poškozuje spotřebitelskou důvěru a oddaluje nákupy. Má rovněž negativní dopad na výrobu automobilů a automobilových součástek.

Čína v roce 2009 vystřídala na postu největšího automobilového trhu světa Spojené státy. Je důležitým odbytištěm rovněž pro českou automobilku Škoda Auto.